Békéscsaba

2023.04.27. 18:02

Ülésezett a kormányhivatal tudományos tanácsa, elismerték dr. Kozma Gábort – galériával

A Szellemi Tulajdon Világnapja apropóján tartotta meg ülését a Békés Vármegyei Kormányhivatal Tudományos Tanácsa csütörtökön kora délután. Az eseményen elismerő oklevelet, valamint tanácsadói felkérőleveleket, illetve megbízóleveleket is átadott dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánja, a kormányhivatal tudományos tanácsának elnöke.

Papp Gábor [email protected]

Dr. Kozma Gábornak (jobbra) az elismerő oklevelet dr. Takács Árpád adta át /Fotók: Lehoczky Péter/

A tudományos tanácsot több cél, több elképzelés mentén hívtuk életre – fogalmazott dr. Takács Árpád. Békés vármegye főispánja, a tudományos tanács elnöke kitért arra, hogy a kormányhivatal nagyon fontos társadalomszervező funkcióval bír. Mint mondta, annak kiterjesztése érdekében összefogtak felsőoktatási intézményekkel, kamarákkal, illetve azokkal a civil szervezetekkel, amelyek a vármegye népességének megtartása, a foglalkoztatási helyzet javítása érdekében dolgoznak.

– A tanács legfőbb célja a tudományos értékek feltárása, illetve azok gyakorlatba történő átültetése – fogalmazott. 

– Egyetlen komoly szervezet sem nélkülözheti a tudomány eredményeit és hatásait. Előre kell mennünk, hogy erősítsük a kormányhivatal tudományos tevékenységét, és publikálási lehetőséget biztosítsunk az itt dolgozóknak, az államigazgatási kollégiumban tevékenykedő fiataloknak.

Szólt arról, hogy a tudományos tanácsban nyolc albizottság és tizenhat szekció működik, a grémium munkáját pedig két alelnök, egy titkár és nyolc tanácsadó segítette eddig, a csütörtöki ülésen pedig dr. Takács Árpád öt további kiemelt szaktekintélyt kért fel, hogy járuljon hozzá a tanács tevékenységéhez. Mint elhangzott, olyan szakemberekre esett a választás, akik eddigi életútjuk, tudományos tevékenységük alapján sokat tudnak hozzátenni a tanács munkájához. 

Dr. Takács Árpád kitért arra, hogy számos kutatómunkához kapcsolódtak az elmúlt években, példaként említette a szakképzési munkacsoportot, a pályaorientációs kerekasztalt, az optimális erőforrás munkacsoportot, a Békés Vármegyei Munkahelyek Biztonságáért Munkacsoportot, illetve a Dél-Alföld gazdaságfejlesztése érdekében végzett tevékenységüket. 

Szólt azokról a programokról, projektekről is, amelyeket életre hívtak, így a Közös érték az egészség című kezdeményezésről, a COVID elleni védekezéssel kapcsolatos munkájukról, illetve az azzal kapcsolatos publikációkról, a vidékfejlesztéssel és a felnőttképzéssel kapcsolatban felsőoktatási intézményekkel végzett kutatásokról. A főispán emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban a Gál Ferenc Egyetemmel és Szegedi Tudományegyetemmel közösen hármas együttműködési megállapodást kötöttek a mérnökképzés Békés vármegyei megújítása érdekében. Nem titkolt céljuknak nevezte, hogy saját folyóiratot indítsanak éppen a tudományos eredmények publikálása érdekében. 

Dr. Takács Árpád a Békés Vármegyei Kormányhivatal Tudományos Tanácsában végzett tevékenységéért, valamint a Békés Vármegyei Kormányhivatal érdekében végzett lelkiismeretes munkájáért elismerő oklevelet adott át dr. Kozma Gábor főiskolai tanárnak, a tudományos tanács tudományos kutatások koordinálását támogató alelnöke részére.

Dr. Takács Árpád bejelentette, szeptember 1-től dr. Rákóczi Attila ügyvezető elnökként, dr. Antal Zsolt pedig alelnökként segíti a tudományos tanács munkáját.

Kiváló szakemberek lettek tanácsadók

Mint elhangzott, a Békés Vármegyei Kormányhivatal és a kormányhivatal tudományos tanácsa a társadalmi alapokon nyugvó területi államigazgatás megvalósítása érdekében folyamatosan keresi azon személyeket, akik szakmai tudásukkal, tapasztalataikkal támogathatják a közös célok megvalósítását. Ennek jegyében dr. Takács Árpád felkérő levelet adott prof. dr. Várkonyi Tibor főorvosnak, a Magyar Tudományos Akadémia doktorának, prof. dr. Gellén Klárának, a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettesének, dr. Katona Krisztinának, a Gál Ferenc Egyetem Pedagógiai Kar dékánjának, dr. Árpási Zoltánnak, a GFE gazdasági kara dékánjának, dr. Bódi Beátának, a Békés Vármegyei Kormányhivatal igazgatójának. A szakemberek mindannyian segítik a tudományos tanács munkáját. 

Megbízó levelet vett át Kiss Ilona, a szociológiai tudományos albizottság albizottsági vezetője, Bohák Ildikó, az állatorvos-tudományi, állattenyésztési és élelmiszerlánc-biztonsági szekció szekcióvezetője, dr. Sipiczki Zoltán, az agrártudományi és vidékfejlesztési albizottság földművelésügyi földhivatali, halászati és vadászati szekcióvezetőjének és Viczián Pálnak, a közlekedéstudományok albizottság műszaki engedélyezési és közlekedéstudományi szekcióvezetője részére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában