Megállapodás

2023.04.20. 19:00

Újabb hat fiatalt támogat a város a Békéscsaba hazavár! programban

Hat fiatalt támogatott a város önkormányzata legutóbb a Békéscsaba hazavár! elnevezésű program keretében. Az érintettekkel csütörtökön délután írta alá Szarvas Péter polgármester a megállapodást a városháza dísztermében.

Gyemendi Réka [email protected]

Hat fiatalt részesített támogatásban a város

Fotó: Bencsik Ádám

A nyertes fiatalokat a városvezető mellett Varga Tamás és Nagy Ferenc alpolgármesterek, dr. Bacsa Vendel jegyző, dr. Bódi Beáta, a Békés Vármegyei Kormányhivatal igazgatója, dr. Árpási Zoltán, a Gál Ferenc Egyetem Gazdasági Karának dékánja, Szente Béla, a kulturális, köznevelési és érdekegyeztetési bizottság elnöke, dr. Szigeti Béla, az ifjúsági és sportbizottság elnöke, valamint Lipcsei Emese Csilla diákpolgármester és Boros Virág, a Békéscsabai Diákönkormányzat elnöke fogadta.

Békéscsaba önkormányzata fontos feladatának tartja a felsőoktatásban résztvevő hallgatók és a fiatal diplomások helyben tartását és támogatását. A békéscsabai kötődés és identitástudat elősegítése érdekében alkotta meg a város közgyűlése a Békéscsaba hazavár! felsőoktatási hallgatói ösztöndíjról és életkezdési támogatásról szóló rendeletét. 

Szarvas Péter polgármester az eseményen úgy fogalmazott, minden Békéscsaba hazavár! eredményhirdetés és szerződéskötés igazi ünnep számukra. Felidézte, a program még 2015-ben indult, az idei így már a kilencedik év. Ismertette, hogy az elmúlt nyolc évben 126 szerződést kötöttek fiatalokkal, ebből harminchetet hallgatói ösztöndíjról, nyolcvankilencet pedig életkezdési támogatással kapcsolatban. Most pedig újabb hat szerződést írhatnak alá a fiatalokkal. 

Ezek a számok azt mutatják, hogy sikeres a program, jó döntés volt kilenc évvel ezelőtt létrehozni. Ennek célja, hogy minél inkább Békéscsabához tudjuk kötni a kiművelt fiatalokat, ösztönözzük őket arra, hogy sikeresen fejezzék be az egyetemi tanulmányaikat, ezt követően pedig helyezkedjenek el a választott szakmájukban Békéscsabán és legyenek sikeresek fogalmazott a városvezető. 

Szarvas Péter ismertette a program két elemét. Az egyik az ösztöndíjszerződés, ami azt jelenti, hogy a fiatal félévenként, öt hónap időtartamra havonta 50 ezer forintot kap a tanulmányai utolsó négy félévében.  A program másik eleme az életkezdési támogatás, amelyet egyetemi diplomát szerzett fiatal kaphat, ez négyszázezer forint egyszeri összegű támogatás. A polgármester hangsúlyozta, habár ez az összeg nem feltétlenül mérvadó egy pályáját kezdő fiatal életében, azonban mindenképpen szeretnék velük éreztetni, hogy a város számít rájuk, különösen a kiemelt szakmákban. 

A 2023. tavaszi pályázati ciklusban hatan nyertek el támogatást. Felsőoktatási hallgatói ösztöndíjban részesült Blahut Barbara, míg életkezdési támogatást nyert Bukris Gréta, Czigléczki Enikő, Csontos Liliána Ilona, Kopanyica Klaudia és Ragály Emese. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában