Békés

2023.04.09. 09:26

Több mint félezer kifúrt tojásból áll az óriás aranytojás

Kiállították a több mint félezer kifúrt tojásból készült, közel egy métes magas „Békési Óriás Aranytojást”, ami a megye névadó településén, a Barta Postán tekinthető meg. Az alkotást Prorokné László Anna készítette tíz évvel ezelőtt, majd ebben az évben Barta István Zoltán helyi vállalkozóval közösen döntöttek úgy, hogy ismét bemutatják az érdeklődőknek a tojásformájú különlegességet.

P. G.

Barta István Zoltán és az óriás areanytojás.

Prorokné László Anna elmondta, 2013-ban a menyével és az egyik kolléganőjével közösen készítették el az akkor 546 kifúrt tojásból álló dekorációt. Az alkotó később aranyszínnel lefestette az installációt, ami innen is kapta a nevét.

– Mindez jótékonysági célokat szolgált, egy fogyatékossággal élő gyermekeket segítő alapítvány népszerűsítése érdekében született a 95 centis óriás tojás – árulta el lapunknak. – Ezt követően komoly szó volt arról, hogy egy pécsi múzeumban kap helyet, de ott, a közben megvalósult átalakítások miatt nem maradt elegendő hely. Az óriás tojás ezután a padlásra került, egészen az idei húsvétig.

Barta István Zoltán békési vállalkozó néhány éve megosztotta az alkotómunkáról készült videót, igaz, akkor még nem ismerte a készítőt. A Facebook idén azután emlékként feldobta a felvételt, és miután azóta már gázfutárként többször járt Prorokné László Annánál, beszélgetni kezdtek, majd úgy döntöttek, hogy bemutatják az érdeklődőknek. 

A műanyagba csomagolt aranytojás oldala kibontás után kidőlt, az alkotó nem kis munkával helyre hozta, illetbe pótolta az összetört elemeket, így most összesen 520 kifúrt tojásból áll. Prorokné László Anna, ahogy az első építéskor, 10 évvel ezelőtt, idén fejjel lefelé tudta megépíteni a tojást, amit azután állított talpra. 

Miután kiállították a békési kis postán, nagyon sokan a csodájára jártak, rengeteg kedvező visszajelzést kapott mind a helyszínen, mind a közösségi oldalakon.

Barta István Zoltán elmondta, egy nagyon különleges és kreatív alkotás született annak idején, és fontosnak nevezte, hogy azt minél többen most is megismerjék.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában