Szalmonella

2023.04.25. 19:30

Tizenhat battonyai került kórházba ételmérgezéssel, az aranygaluskára gyanakodnak

Összesen tizenhat battonyait vizsgáltak meg, láttak el kórházban ételmérgezés gyanúja miatt, közülük többeket még mindig fekvőbeteg osztályon kezelnek. Szalmonellafertőzés történt a dél-békési településen, az egyik vendéglő aranygaluskája okozhatta a bajt, de hogy pontosan mi történt, azt a hatósági vizsgálatnak kell kiderítenie.

Beol.hu

A szalmonellafertőzés következtében jelentkezhet hányinger, hányás, hasmenés, melyhez hasi görcsök társulnak. Jellemző a hidegrázás, a magas, akár 40 fokos láz /Illusztráció: Shutterstock/

Szalmonellafertőzés történt Battonyán még pénteken – kaptuk az információt olvasónktól, aki hozzátette: az érintettek elfogyasztották az egyik helyi vendéglő napi menüjét, melyben vaníliaöntetes aranygaluska is szerepelt. Rosszul lettek, s a hétvégén többen kórházba kerültek, olyan erős tüneteik voltak.

A battonyaiak érdeklődésünkre elmondták, már volt, akinél szombaton jelentkezett hányás, más megúszta rossz szájízzel. Mint a helybéliek fogalmaztak, vasárnap már megjelentek az élelmiszerbiztonsági hatóság munkatársai annál a vendéglőnél, ahol az ételek készültek, majd be is záratták.

A Békés Vármegyei Kormányhivatalnál arról tájékoztatták hírportálunkat, hogy a bejelentést követően azonnal megkezdték az eset kivizsgálását és helyszíni szemlét tartottak. A hatóság a helyszínen feltárt hiányosságok, szabálysértések miatt megtette a szükséges intézkedéseket és az érintett vendéglátó-ipari egység működését azonnali hatállyal felfüggesztette. 

„A vizsgálathoz szükséges minták levétele megtörtént, ezek laboratóriumi vizsgálata jelenleg is tart, a folyamatban lévő eljárásról nem áll módunkban bővebb felvilágosítással szolgálni” – írták megkeresésünkre.

Olyan információk is terjednek a városban, hogy negyvenen kerültek kórházba.

– Osszuk el ezt a számot, mert hajlamosak az emberek túlzásokba esni. Igen, történtek megbetegedések, orvoshoz fordultak, ellátást kaptak, gyógyulnak. Szerencsére az idősellátás részére a mi napközis konyhánk főz hétközben, csak hétvégén van ebből az étteremből kiszállítás, a pénteki aranygaluska így hozzájuk nem jutott el – mondta Boros Csaba polgármester, aki minden betegnek gyógyulást, felépülést kívánt.

A Békés Megyei Központi Kórház vezetősége hírportálunk kérdésére elmondta, szombat és hétfő között összesen öt beteget szállítottak be Battonyáról a gyulai kórházba. 

Nem hivatalos információink szerint kisgyermek is került kórházba, 40 fokos lázzal, erős  hányással, hasmenéssel.

A betegek állapota keddre már javult a gyógyszeres kezelés, illetve a folyadékpótlás hatására. Az Orosházi Dr. László Elek Kórházba ételmérgezés gyanújával szombattól összesen 11 beteget szállított be az Országos Mentőszolgálat, közülük jelenleg 7 pácienst kezelnek a fekvőbeteg osztályokon.

Élelmiszerrel vagy piszkos kéz közvetítésével kerül a szervezetbe

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal korábban összeállított kiadványa szerint a lázzal, hasmenéssel, hányással járó kórképet hazánkban leggyakrabban szalmonella baktérium okozza. A fertőzésért többnyire a baromfihúsból, sertéshúsból, vagy nyers tojás felhasználásával készült, nem megfelelően tárolt vagy hőkezelt ételek felelősek. A betegség a higiénés szabályok betartásával, és az élelmiszerek megfelelő hűtésével, hőkezelésével megelőzhető.

A baktériumok leggyakrabban élelmiszerrel, ritkábban vízzel vagy piszkos kéz közvetítésével kerülnek a szervezetbe. Fontos a gyakori kézmosás! Mindig mosson kezet, mielőtt ételkészítésbe kezdene, és amikor befejezte a nyersanyagok (húsok) előkészítését!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában