Békés vármegye

2023.04.14. 15:57

Személyi jövedelemadó: ránézett már a bevallási tervezetére?

Az szja-bevallási tervezetet mindenképpen érdemes átnézni, szükség esetén módosítani – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleményében. A jóvá nem hagyott tervezet – az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők és az áfás magánszemélyek tervezetének kivételével – május 22-ével automatikusan bevallássá válik.

Gy. R.

Személyesen is be lehet adni a bevallásokat

Fotó: MW

A NAV eSZJA-portálján már elérhetők a bevallási tervezetek. Akik rendelkeznek KAÜ-azonosítóval (ügyfélkapu, elektronikus személyi igazolvány, telefonos azonosítás, arcképes azonosítás), azok számítógépen, okostelefonon, tableten is megnézhetik, kiegészíthetik tervezetüket, és jóváhagyva beküldhetik. A legkönnyebben a NAV honlapjáról lehet elérni a portált, ugyanis a NAV  nem küldi ki sem e-mail-címre, sem pedig az elektronikus tárhelyre a tervezetet. 

A NAV arra is felhívta a figyelmet, hogy most kell bevallaniuk jövedelmüket azoknak is, akiknek tavaly ingatlan-bérbeadásból volt bevételük. A bérbeadás teljes bevételéből a jövedelem kétféle módon állapítható meg. Az egyik lehetőség a tételes költségelszámolás, míg a másik a 10 százalékos költséghányad alkalmazása. A jövedelem megállapítással kapcsolatban bővebb tájékoztató érhető el a NAV honlapján.

A NAV oldalán emellett kalkulátor is található. Ez főként azoknak nyújt segítséget, akik tavaly ingatlant adtak el.

Azok, akik a NAV webes szja-kitöltő programjával kiegészítik, pontosítják a tervezetüket fontos, hogy előbb mentsék el a módosításokat és csak utána küldjék el a kiegészített tervezetet a NAV-hoz.

Természetesen személyesen is be lehet adni a bevallásokat, erre az ügyfélszolgálatokon vagy a postán van lehetőség. Ebben az esetben csak akkor érvényes a dokumentum, ha alá van írva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában