Turizmus

2023.04.20. 18:01

Százezrek keresték fel tavaly Gyulát - az élményekre utaznak

Tavaly közel 564 ezer vendégéjszakát töltöttek el Gyulán a fürdővárosba érkező vendégek a polgármesteri hivatal adócsoportjának nyilvántartása szerint – jelentette be az Elizabeth Hotel Superiorban megtartott csütörtöki sajtótájékoztatón dr. Görgényi Ernő polgármester és Komoróczki Aliz, a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Papp Gábor [email protected]

Fotó: Für Henrik

A turisztikai évértékelőn dr. Görgényi Ernő elmondta, a legfőbb városi turisztikai attrakciók az önkormányzat tulajdonában állnak Gyulán, amelyek közül elsőként a Gyulai Várfürdőről szólt. Mint elmondta, amíg a 2020. és 2021-es évet a pandémia miatti bezárás, a keresletkiesés és a tartalékok felélése, addig a tavalyi esztendőt a vendégszám lassú konszolidációja, valamint az energiaár-robbanás jellemezte. Hozzátette, a cég tavalyi nyereségességét alapvetően a támogatott energiaárak, az erős nyári kereslet, a kormányzat intenzív, belföldi úti célokat propagáló kampánya, valamint a SZÉP-kártya-kedvezmények biztosították.

– A Gyulai Várfürdő továbbra is hazánk legnagyobb látogatószámú, nemzetközi turisztikai jelentőségű fürdői közé tartozik, normál üzletmenet mellett látogatószáma évről évre meghaladta a 600 ezer főt. Tavaly a látogatószám drasztikus (48,2%-os) emelkedését regisztrálták az előző évhez képest, ami jelentősen, közel 10 százalékkal haladta meg a tervezettet, azonban a mutató így is elmaradt a pandémia előtt tapasztalt volumenektől – hangsúlyozta. – A látogatók száma tavaly meghaladta az 547 ezret. A polgármester külön kiemelte, hogy a Gyulai Várfürdő Kft. minden évben nyereséges.

Dr. Görgényi Ernő

Dr. Görgényi Ernő szólt arról, hogy a Gyulai Várszínház 2022-ben a szakma és a közönség visszajelzései szerint is kiemelkedően eredményesen, sikeresen valósította meg a nyári összművészeti fesztivált és a kamaratermi programsorozatot. Tovább nőtt a jegyárbevétel, az összes nézőszám nyáron pedig 22 ezer körül alakult.

A kiállítóterekről szólva kifejtette, a tavalyi év sikeres volt, a Gyulai Várban 98 ezer 552-en, az Almásy-kastélyban 78 ezer 487-en fordultak meg, a számok megközelítik a pandémiás időszak előtti forgalmat.  A látogatószám az Erkel Ferenc Emlékház esetén megközelítette a 15 ezret. Kiemelt forgalom volt június végétől július végéig a Kohán Képtárban, ahol a Magyar Géniusz Program keretében közel egy hónapon át a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének Vándorkiállítását tekinthették meg a látogatók.

Komoróczki Aliz

Komoróczki Aliz elmondta, a Gyulai Polgármesteri Hivatal adócsoportjának nyilvántartása szerint 2022-ben közel 564 ezer vendégéjszaka realizálódott Gyula összes szálláshelyén, amely 2021-hez képest 43 százalékkal magasabb forgalmat jelent, és csupán 3 százalékkal marad el a 2019-es forgalomtól. Az idegenforgalmi adóköteles vendégéjszakák száma 403 ezer volt, melynek eredményeként több, mint 180 millió forint idegenforgalmi adót fizettek be a vendégek, amit az önkormányzat teljes egészében visszaforgat a turizmus működtetésére és menedzsmentjére, valamint programok szervezésére. 

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint 2022-ben több mint 200 ezer éjszakázó vendég érkezett Gyulára. Átlagos tartózkodási idő közel három éjszaka volt. Vendégeik 82 százaléka belföldről, míg 18 százaléka külföldről látogatott a városba. A legnagyobb küldőpiacuk Románia, ahonnan több, mint 30 ezer vendég érkezett, és közel 78 ezer éjszakát töltött el Gyulán. Ezres nagyságrendben érkeztek vendégek Szerbiából, Szlovákiából és Németországból.  A gyulai szálláshelyeken közel 7,6 milliárd forint árbevétel realizálódott, melynek 27 százalékát a külföldi vendégkör és 73 százalékát a belföldi vendégkör költötte el.

Arató Henrietta

 

Élményturisták érkeznek Gyulára

A sajtótájékoztatón szó esett arról, hogy a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. tulajdonosa 50 százalékban az önkormányzat, 50 százalékban helyi szállodák, illetve a kisebb szálláshelyeket tömörítő Gyulai Idegenforgalmi Egyesület. 

Idén változott a kft. finanszírozása is. A szállodák 80 forintot adnak idegenforgalmiadó-köteles vendégéjszakánként a cég költségvetéséhez, a Gyulai Idegenforgalmi Egyesület a hozzá befolyt tagdíjjal azonos mértékű hozzájárulást fizet, az önkormányzat az idei évtől további 80 forinttal 230 forintra emeli adóköteles vendégéjszakánként a működési hozzájárulást, emellett 40 millió forintot ad a cég alapműködéséhez.

Arató Henrietta, Elizabeth Hotel Superior igazgatója elmondta, a szó nemes értelmében vett élményturisták látogatnak a hotelba és Gyulára is. Ezért is tartották fontosnak, hogy a közelmúltban csatlakozzanak a TDM-menedzsment tulajdonosi köréhez, hiszen értékesíteni, jól működni társított szolgáltatásokkal érdemes. 

– A közös megjelenések, a közös marketingstratégiai elemek, az együttgondolkodás motiválta arra hotelünket, hogy tulajdonrészt vásároljon a turisztikai nonprofit kft.-ben – emelte ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában