Ötvenmilliós projekt

2023.04.01. 18:07

Sámsoni Szabadság Háza: energetikai korszerűsítésre nyertek

Megvalósul Békéssámsonban a Szabadság Háza épületének az energetikai korszerűsítése. Az önkormányzat vissza nem térítendő európai uniós forrást, 50 millió forintot nyert erre a célra.

Csete Ilona

Napelemeket is telepítenek /Fotó: Shutterstock/

A projekt konzorciumban valósul meg, melynek tagjai az önkormányzat és Békés Vármegye Önkormányzata. Utóbbi a projekt megvalósítása során projektmenedzsmenti feladatokat látja el. Az európai uniós támogatásból, az elnyert 50 millió forintból, oldhatják meg az épület energetikai korszerűsítését.

Az épület egy nagyobb, immár egybe nyitott közösségi térből, két kisebb, szintén egymáshoz csatlakozó kiállítási térből, valamint az ezeket kiszolgáló kisebb helyiségekből (iroda, tároló, mosdók, közlekedő) áll.

A fejlesztéssel érintett épület a mai kor energetikai követelményeinek nem felel meg. Az elmúlt évtizedekben nem volt lehetőség az épületen nagyobb felújítását elvégezni, így annak energetikai állapota megköveteli a korszerűsítést. 

A projekt megvalósításával az épület racionálisabb energiagazdálkodása valósul meg, amely a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentését szolgálja, a napelemes rendszer telepítésével egyúttal pedig a megújuló energiaforrásból előállított energia részarányát növelik majd.

A tervezett beruházás része a födém, valamint a külső homlokzatok hőszigetelése, a külső nyílászárók cseréje. A fűtési rendszer korszerűsítése pedig új hőtermelő berendezés telepítésével valósul meg. Ezen kívül, a projekt keretében egy új, különálló akadálymentes mosdó létesítése is tervezett. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában