Elismerés

2023.04.24. 20:12

Orosháza kiválóságait díjazták a település alapításának ünnepén - galériával

Orosháza újratelepítésének 279. évfordulója alkalmából rendeztek ünnepséget az evangélikus templomban hétfőn. E jeles alkalom szolgált arra is, hogy átadják a városi elismeréseket.

Csete Ilona [email protected]

A településalapítási ünnepségen ők a díjazottak 2023-ban, munkásságuk álljon példaként valamennyi orosházi előtt

Fotó: Für Henrik

Az Orosháza hét programsorozat minden alkalma a településalapítás 279. évfordulójához kötődik, az elmúlt napok rendezvényeinek a zárásaként az ünneplőket az evangélikus templom falai között Dávid Zoltán polgármester köszöntötte. Felidézte napjainkban azokat a törekvéseket, amikkel a polgárok megkeresik, hogy közösségük javát szolgálják.

– Számtalan példával szembesültem, amikor értékes emberek vállalnak pluszmunkát, időt és erőt nem kímélve tesznek azért, hogy a számukra fontos területen valamit alkothassanak, közösséget építhessenek. És én örömmel állok melléjük, hogy kapcsolódhassunk egymáshoz, erősítsük egymást, a város egészének közösségét. A jelenben végzett együttes munka meghatározza a jövendőt. A mai ünnepségen a sok értékes orosházi ember közül néhányat kiemelünk, és városi elismerésben részesítünk mindazért a munkáért, amit mások szolgálatában vállaltak és e vállalásban erőn felül helytálltak. Szeretnénk, ha tudnák, mennyire büszkék vagyunk rájuk és szeretnénk, ha az ő munkásságuk példaként állna valamennyiünk előtt, hogy így is lehet. Sőt, így kell – fogalmazott a városvezető, majd felidézte 1744 tavaszán, Szent György napján a vallásuk miatt elüldözött evangélikusok történetét, amikor új otthonra leltek az alföldi rónákon. 

– Ez egy csodálatos történet, a mi történetünk, amit újra és újra el kell mesélnünk, mert a 279 évvel ezelőtti események meghatároznak bennünket ma is. Őseink bátor vállalása, erőn felüli küzdelme egy új otthon megalapításában olyan örökség, amit minden orosházi magáénak érezhet. Az eltelt évszázadok alatt nemzedékek sora szorgalmas munkával, hűséggel, összefogással építette, formálta ezt a települést. Cselekedjünk olyan hittel és felelősséggel, ahogyan ők is cselekedtek. Szolgáljuk Orosházát legjobb tudásunk és szándékunk szerint. Segítsen ebben kötelességérzetünk mellett a város iránti szeretetünk is. Ennél több nem kell, kevesebb pedig nem lehet – zárta gondolatait Dávid Zoltán, majd elsőként az Orosháza Város Díszpolgára elismerést adta át. A díjat Németh Béla kapta, aki egész életében ragaszkodott szülővárosához, melyhez településalapító ősei emléke is szorosan hozzáköti. Életútja színes, eseménydús. Mindenkor meghatározza a segítőszándék, a közösség szolgálata. Asztalosmester, aki jó néhány tanulót segített az indulásban, az Orosháza és Vidéke Ipartestület elnökeként immár negyven éve képviseli a helyi és környékbeli kisvállalkozókat. 1990 óta tagja Orosháza képviselő-testületének, 2006 és 2010 között polgármesterként szolgálta a várost.

Orosháza Városért elismerő címet kapott az Orosházi Mazsorett és Táncsport Egyesület. A díjat Baráth Beáta vezetőedző vette át. Az egyesület 2016-ban alakult, 2022-ben eddigi legeredményesebb évét zárta, 8 versenyen 33 arany, ebből 8 kiemelt arany minősítést szereztek és 10 különdíjat is kiérdemeltek. Orosháza Város Sportjáért kitüntetésben részesült Hangya János edző. Vezetőedzőként irányítja több csoport munkáját az Orosházi Birkózó Egyesületnél. Orosháza Város Sportjáért elismerő címet vette át Szöllősi Béla, akinek az életében a kézilabda a meghatározó sport. Az Orosházi Kézilabda Baráti Kör tagja, míg technikai vezetőként és egyesületi tagként 2011 óta szolgálja az Orosházi NKC egyesületét és sportéletét. Orosháza Város Sportjáért elismerésben részesült Takács Noémi és Takács Andrea, a légtornász testvérpár. Kiemelkedő versenyeredményeik vannak, emellett oktatói, edzői munkájuk is példaértékű, hosszú ideje tagjai a Magyar Légtornász Egyesületnek.

Thék Endre Díj Orosháza Gazdaságáért elismerő címben részesült Fehér Béla fényképész, az ipartestület jegyzője. Portréfotósnak tartja magát. Több városi kiadvány fotóanyaga is a nevéhez fűződik.

A Dr. László Elek Díj Orosháza Egészségügyéért kitüntetést vehette át dr. Duray Gábor Lászlóné dr. Maronyák Éva házi gyermekorvos. Orosháza a mindig mosolygós doktor néniként ismeri több mint ötven éve, lelkiismeretessége mellett mindenkor szaktudása legjavát adja. A Dr. László Elek Díj Orosháza Egészségügyéért elismerő címben részesült dr. Herczegfalviné dr. Abonyi Etelka gyógyszertárvezető szakgyógyszerész. Arra törekszik munkájával, hogy az orosházi és környékbeli betegek egészségmegőrzését szolgálja. Fehér Kígyó Gyógyszertára az Év Patikája címet  is elnyerte.

A Mokry Sámuel Díj Orosháza Mezőgazdaságáért kitüntetést vette át Győri-Dani József. Közösségi aktivitása vezette az Orosháza és Térsége Gazdakörbe, ahol nemzetközi aratóünnepek, pálinka- és szántóversenyek, bemutatók lebonyolításában vállalt aktív szerepet. A Fehér J. István és Flór László Örökös Vándordíj idei kitüntetettje lett Bogár Viktória ifjúsági korosztályos úszó, az Orosháza Úszó Egyesület tagja. 2018 és 2022 között minden évben behívták a Jövő Bajnokai Program versenyzői közé.

Öt díjazott

Orosháza Közszolgálatáért Díjat idén öten vették át, elsőként Jankóné Tóth Olga. Ő a polgármesteri hivatalban dolgozik, a Városfejlesztési és Településüzemeltetési Osztály munkatársa; Szivós Zoltánné Frank Katalin 1992 óta dolgozik a közigazgatás foglalkozáspolitikai szakterületén, foglalkoztatási szakügyintézőként; dr. Blahóné Gali Erzsébet matematika-fizika-számítástechnika szakos tanár, 2020 szeptembere óta az Eötvös József Katolikus Általános Iskola igazgatóhelyettese;  Zsombó Erika óvodapedagógus,  a Móricz Zsigmond utcai óvoda közösségének oszlopos tagja; Vidáné Fazekas Ágnes  könyvtáros. Negyvenéves pályafutása során szinte mindvégig a könyvtárhasználókkal közvetlen kapcsolatban, az olvasószolgálatban és a tájékoztatásban dolgozik.

Életmű díj pedagógusoknak

A Dr. Gulyás Mihály Életmű Díj Alapítvány pedagógusok életpályája elismerésére alapított díjat. Célja, hogy a figyelem középpontjába állítsa, jutalmazza az elkötelezett, kimagasló szakmai életpályát bejárt pedagógus személyiségeket. Idén Németh Gabriella kapta az elismerést, aki 1989 óta dolgozik óvodapedagógusként Orosházán. A díjat Dávid Zoltán polgármester és dr. Gulyás Olga adta át.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában