Internetes csalások

2023.04.30. 10:22

Nevet és születési dátumot soha ne adjunk meg jelszónak!

Az internetes, telefonos pénzlenyúlások száma nemigen csökken Békésben, mostanában is sok károsult tesz bejelentést ilyen átverésről Békésben. Szombati Andrea, a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője rendőrségi szakértőktől számos tanácsot, tanulságot, megelőzési tudnivalót, megoldásokat gyűjtött össze. Nagyon fontos, hogy megfelelő jelszavakat használjunk.

Ny. L.

A különböző alkalmazásokban tanácsos eltérő jelszavakat használni, mert ha egyet feltörnek, mindehová bejutnak a csalók. Fotó: Shutterstock

Szombati Andrea kiemelte, gyakori, hogy idegenek telefonon vagy üzenetekben arra kérnek embereket, hogy telepítsenek a telefonjukra, számítógépükre programot, alkalmazást. Ezt semmiképpen ne tegyék!

– Vannak olyan alkalmazások, amelyeket jól tudnak használni azok, akik egymástól távol dolgoznak, és együtt kell működniük. Ilyen például az Anydesk, a Teamviewer és a Rustdesk – hangsúlyozta a szóvivő. – A csalók azonban olyan linkeket küldenek a kiszemelt áldozatoknak, amelyekkel ők ezeknek az alkalmazásoknak egy módosított változatát töltik le majd az eszközeikre. Így illetékteleneknek teremtik meg a lehetőséget arra, hogy átvegyék az irányítást a telefonjuk, számítógépük fölött, hozzáférjenek a jelszavaikhoz.

Szombati Andrea szólt arról, ha valamilyen alkalmazást le akarnak tölteni felhasználók, mert szükségük van rá, azt ne e-mailen kapott linkeken keresztül tegyék, hanem a webáruházakból (App Store, Play Áruház). Idegenek kérésére ne kattintsanak rá e-mailben, üzenetekben kapott linkekre! A kódjaikat, jelszavaikat ne adják meg másoknak. Például ha valaki az Anydesk segítségével dolgozik, akkor a kilencjegyű azonosítóját soha ne ossza meg senkivel! Ha úgy látja, valaki átvette az irányítást az internethez kapcsolt telefonja, számítógépe fölött, azonnal szakítsa meg az internetkapcsolatot. A telefonnál jó megoldás lehet, ha repülő üzemmódba kapcsolja. Miután leválasztotta az eszközt az internetről, ne kezdjen el törölni dolgokat, mert a bűncselekmények felderítése szempontjából jelentősége lehet a telefonon, számítógépen maradt adatoknak.

– A jelszavaikra, belépési kódjaikra nagyon vigyázzanak, ne adják meg senkinek azokat – hívta fel a figyelmet a szóvivő. – A különböző alkalmazásokban tanácsos eltérő jelszavakat használni, ugyanahhoz az e-mail címhez ne tartozzon minden felületen (banki oldal, webáruházak, levelező) ugyanaz a jelszó. A jelszavak lehetőleg ne a családtagok keresztneveiből, születési dátumokból álljanak, tartalmazzanak speciális karaktereket is! A jelszavakat a böngészőben történő mentés helyett érdemesebb felírni, a jegyzetet otthon tartani, és nem automatikus kitöltést választani, vagy egy file-ban a számítógépen tárolni. Amikor különböző alkalmazásokban tranzakciót jóváhagyó vagy az azonosítást megerősítő kódokat kapnak, azokat se továbbítsák másoknak sem akkor, sem később!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában