Békés vármegye

2023.04.06. 13:58

Ne ajándékozzunk nyuszit húsvétra – karácsonyra sem adunk rénszarvast

Ne adjunk ajándékba élő állatot – hangsúlyozzák évről évre az állatvédők. A húsvét közeledtével is sokan szeretnék gyermeküket kiscsibével, nyuszival meglepni. Azonban az állatvédők tapasztalatai szerint az ünnepek után hamar csökkenhet a lelkesedés a kisállat iránt, a feleslegessé vált háziállatoktól pedig gyakran durva módon szabadulnak meg.

Gyemendi Réka [email protected]

Forrás: Shutterstock

Nem jó ötlet élő állatot ajándékozni hívják fel a figyelmet évről évre az állatvédők. Malatyinszki Tímea, a békéscsabai Remény-Lak Állatvédő Egyesület önkéntese úgy fogalmazott, ahogy karácsonyra sem adunk a gyermeknek rénszarvast, úgy húsvétkor se ajándékozzunk nyuszit, vagy más élő állatot. 

Kiemelte, nagyon sokan elfelejtik azt, hogy bármennyire is aranyos egy nyuszi, egy érző élőlényről van szó. 

Egy nyuszinak alapvetően egy nagy trauma az, ha elszakítják őket a családjától, a kicsinyeitől, kiszakítják a megszokott környezetükből. Egy teljesen idegen helyre kerülnek, ahol nem a megszokott táplálékot kapják. Sajnos az a tapasztalat, hogy nem elég körültekintőek a gazdik. A legszomorúbb pedig, hogy az érdeklődésük az idő múlásával fokozatosan csökken számolt be róla az állatvédő.

A felelős állattartó több évre kötelezi el magát

Malatyinszki Tímea elmondta, könnyen engednek a szülők a gyermek kérlelésének, azonban az ünnep után a legtöbbször csökken a gyermek lelkesedése a kisállat iránt. Az állatvédő azt tanácsolja, hogy inkább vegyenek ilyenkor a szülők egy plüss nyuszit vagy plüss csibét ajándékba, hiszen ez lenne az ideális. 

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mivel táplálkozik egy nyuszi, hiszen nem csak répát eszik. Folyamatosan kell, hogy egyen, hiszen nagyon gyors az anyagcseréje. Gyakori, hogy a nyuszit berakják egy nyúlketrecbe, azonban rendkívül nagy mozgásteret igényelnek a nyulak. Arról nem is beszélve, hogy sokan nem tudják, de a nyusziknak mindennap rágniuk kell, hogy koptassák a fogukat. Erre alkalmas akár egy kis fa bot is, ennek hiányában a bútorban fognak kárt tenni hangsúlyozza, milyen körülményeknek kellene megfelelniük az állattartóknak a nyuszi szempontjából. 

Malatyinszki Tímea kiemelte, az állattartás óriási felelősséggel, kötelezettséggel jár, hiszen több évig kell majd gondoskodnunk a kisállatról, így csak ennek tudatában és ennek vállalásával szabad állaltot vásárolni vagy örökbe fogadni. A nyulak például átlagosan 6-10 évig élnek.

Ugyanazt gondolom erről, mint kutya, cica esetében: nem biztos, hogy egy gyermek meg tud birkózni ekkora felelősséggel, feladattal. Ráadásul gyakori, hogy a gyermek lelkesedése, érdeklődése idővel csökkenni fog. Az a szülő, aki élő állatot szeretne adni a gyermekének, gondolja át, hogy neki mennyi ideje lesz munka vagy több gyermek mellett az állattal foglalkozni. Hiszen előbb-utóbb elképzelhető, hogy ez az ő feladata lesz hívja fel a figyelmet Malatyinszki Tímea.

Sokan kegyetlen módon szabadulnak meg a feleslegessé vált állatoktól

Az Orpheus Állatvédő Egyesület is rendszeresen felhívja a figyelmet arra, miért ne ajándékozzunk élő állatot. Ahogy írják, tapasztalataik szerint nagyon sokan durva, kegyetlen módon szabadulnak meg a "megunt" háziállatuktól rágcsálóktól, halaktól, kutyáktól vagy cicáktól. Ha pedig szabadon engedik őket, azzal sem jár jobban a szerencsétlen kisállat, hiszen az emberhez szokott vagy fogságban született kiskedvencek a természetben, a városban nem tudnak életben maradni.  

Magyarországon bűncselekmény kidobni a háziállatot a 2004. évi X. törvény értelmében. Aki ezt megszegi, letöltendő börtönbüntetést is kaphat.

Díjmentesen leadható a "megunt" nyuszi Szegeden

Az Orpheus Állatvédő Egyesület szegedi központja, ahogy korábban is, idén is igyekszik segíteni azokon a nyuszikon, akiket kidobásra ítélt gazdájuk. Az utcára dobás helyett a nyuszi díjmentesen leadható az állatvédőknek, akikkel az www.orpheus.hu oldalon lehet felvenni a kapcsolatot.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában