Nagytakarítás

2023.04.08. 09:58

Munkával indul a tavasz a Szarvasi Arborétumban

Miközben egyre színesebb a Szarvasi Arborétum, a háttérben folyamatosan zajlanak a munkálatok azért, hogy a növényeket megőrizzék, és a látogatókat esztétikus környezet fogadja. A kert munkatársai végzik a takarítást, illetve kerti padokat, bútorokat helyeztek ki. Kugyeláné Décsei Mónikától megtudtuk, bőségesen készülnek programokkal is.

Vásári Erzsébet [email protected]

Fotók: Szarvasi arborétum

A tavasz egy csodálatos időszak a Szarvasi Arborétumban, amit mindenki nagyon vár – mondta el kérdésünkre Kugyeláné Décsei Mónika, a kert kommunikációs munkatársa. Hozzátette, a hosszú tél után ugyanis felüdülést jelent a zöldben, a virágzó fák között sétálni. Az arborétum munkatársainak azonban ez az időszak is munkával telik, hiszen fel kell készülniük a szezonra. A kertészeti tennivalók közül a tél végi takarítások vannak főszerepben, melyek keretében például a kidőlt és a kivágandó fákat gyűjtik be, és dolgozzák fel. 

Mindezt azért is teszik, hogy a szép gyepfelületek tiszták és esztétikailag még vonzóbbak legyenek a látogatók számára.

Kugyeláné Décsei Mónikától megtudtuk, az időjárás mindig meghatározza azt, hogy éppen milyen munkafolyamatok zajlanak a kertben, de most főként az ősszel ültetett facsemeték ellenőrzése van folyamatban. Ezentúl feltérképezik azt is, hogy nem történt-e valamilyen „pusztítás”, hiszen a 82 hektáros arborétumban például őzek is szép számban élnek, és bár a látogatók számára nagy élmény, amikor csapatostul átvonulnak egy területen, de kárt is tudnak okozni a növényekben, amit orvosolni kell.

A virágzásról a kommunikációs munkatárs elmondta, mennyisége függ attól is, hogy az őzek és egyéb állatok lelegelik-e a sarjadó apró növényeket. Ugyanakkor a nárciszok és tulipánok csoportjai már igen látványosak, és holdszerűen láthatók a kert különböző pontjain. Ezek szerencsére idén szép számban megmaradtak, a kedvező időjárásnak és a kártétel csekélységének köszönhetően. Virágzik továbbá az aranyvessző, amely hosszú bokorsoron keresztül csodálható meg, illetve nemrég virágzott el a som, ami egy szintén sokak számára kedves növény a gombóc alakú sárgás-rózsaszínes virágával.

Kugyeláné Décsei Mónika elárulta ebben az évben a szokásosnál korábban, április közepe helyett már március végén elérkezett az az időszak a Pepi-kertben, amikor bimbózásba fordultak a magnóliák, vagyis a liliomfák. 

Ez utóbbiak az első kisebb körtúra útvonaluk mentén láthatók, amit éppen ezért Magnóliás útnak is neveztek el. Először a fehér virágú mutatkozott meg, amit a többi, a rózsaszín és a bíborszínű is követ sorban, és a várakozások szerint a húsvéti hosszú hétvégére már teljes virágzásban lesznek a bokrok. Utóbbiak egyébként az arborétum leglátogatottabb, középső részén találhatók.

Kugyeláné Décsei Mónika: a látogatók a kicsi, a nagy és az óriás körtúrák közül válogathatnak.

Megtudtuk, az arborétum munkatársai felkészültek arra is, hogy tavaszra a látogatók száma megélénkül, és számukra kerti padokat és bútorokat helyeztek ki különböző pontokra. Kitettek körtúra térképeket is azok számára, akik például egyedül szeretnék felfedezni a kertet. A hozzájuk érkezők egyébként a kicsi, a nagy és az óriás körtúrák közül válogathatnak. Rendszeres továbbá az arborétumban három hetente, szombat délelőttönként a kutyás piknik, hiszen a kertbe házi kedvencekkel is lehet sétálni. De szintén rendszeres elem programkínálatukban a Nordic Walking túra, szombat délutánonként, amihez az egyesületi tagokon kívül is bárki csatlakozhat, sőt, még sétabotot is bérelhet bárki a programhoz.

Különleges nyulak érkeznek a kertbe húsvétkor

Kugyeláné Décsei Mónikától megtudtuk, a húsvéti hosszú hétvégén is sok programot kínál a Szarvasi Arborétum. Ilyen többek között az elmaradhatatlan nyuszisimogató, ahová több kisebb és óriás nyúl is érkezik idén vendégségbe. A kisállatok szombaton, vasárnap és hétfőn is látogathatók lesznek a játszótér és a vendégház ölelésében. Készülnek továbbá húsvéti fotózással is, amire a főbejárat mellett lesz lehetősége az érdeklődőknek. Emellett a hosszabb útra vállalkozókat hétfőn a parkerdei élményeket nyújtó új területrészükön várják egy kétórás túrára, amelynek keretében bemutatják például a Bibliai tanösvényt, a Gyógynövénykertet, a Meditációs teret, az Ökojátszóteret, az Óriás cethalat és a Születés barlangját.

Lesz továbbá a hosszú hétvégén az arborétumban szarvasi kézműves termékek bemutatója, tojáskeresés feladatlappal, Húsvéti Szöszmötölő kézműves kuckó, festménykiállítás és vásár Csipai Éva munkáiból, valmint húsvéti kavicsfestés gyermekeknek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában