Kapcsolat

2023.04.25. 19:18

Küldöttgyűlést tartottak a vadászok Békéscsabán

Közös küldöttgyűlést tartott a vármegyei vadászszövetség és a vadászkamara vármegyei szervezete kedden Békéscsabán, a kormányhivatal épületében. Az előadások során többek között szó esett a tavalyi munkáról, a személyi jövedelemadó és a vadászat kapcsolatáról, valamint az európai uniós Közös Agrárpolitika vadgazdálkodási lehetőségeiről.

Licska Balázs [email protected]

Fotók: Lehoczky Péter

Hrabovszki János, a vadászkamara és a vadászszövetség vármegyei elnöke elmondta, hogy évente egyszer tartanak küldöttgyűlést, és emlékeztetett, miszerint a szervezetek szorosan együttműködnek a Békés Vármegyei Kormányhivatallal.

A vadászat és a személyi jövedelemadó kapcsolatáról dr. Ráfi Péter, NAV Békés Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának osztályvezetője szólt előadásában. 

Hangsúlyozta: az alapelv az, miszerint minden jövedelem adóköteles, kivéve akkor, ha van olyan jogszabály, amely alapján nem az. Aláhúzta: nem csak a pénz számít jövedelemnek, lehet szó termékről, szolgáltatásról is.

Ismertette, hogy a vadászati jog haszonbérbe adásában eltérő gyakorlatok alakultak ki. A haszonbérleti díj egyéb jövedelemnek számít, ezért adóköteles is, 15 százalék személyi jövedelemadót és 13 százalék szociális hozzájárulási adót kell utána fizetni. Az, hogy ez kinek a kötelezettsége – a vadásztársaságnak vagy a földtulajdonosi közösségnek –, szintén kérdőjeles, de itt azt az álláspontot képviselik, hogy ez a földtulajdonosi közösség feladata.

Hrabovszki János, a vadászszövetség és a vadászkamara vármegyei elnöke beszélt a kormányhivatallal való együttműködésről is. 

A vadásztársaságok által adott juttatások szintén adókötelesek

Ha viszont olyan tagról van szó, aki díjat fizet, akkor az adótól el lehet tekinteni, ha a juttatás – termék vagy szolgáltatás – értéke a tagdíj mértékéig terjed, illetve közben a vadásztársaság nem folytat vállalkozási tevékenységet.

Beszélt a bérvadászok és a vendégvadászok közötti különbségről. Ha az elejtett vad, a trófea értékét nem térítik meg, akkor az esetleg csekély értékű ajándék lehet, különben adóköteles jövedelemnek számít. Speciális a helyzet és adómentes az elejtett vad és a trófea, amennyiben a vadászat vadkár-elhárítási céllal zajlott. Ismertette, mikor merül fel adókötelezettség és mikor nem a rendezvények, valamint például a gépjárműhasználat terén.

Hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kifejlesztett egy mobilapplikációt. Az alkalmazás a tájékoztatás mellett konkrét ügyintézésre ugyancsak lehetőséget biztosít gépjárműadó-fizetés esetében, illetve lekérdezhetők a foglalkoztatási adatok és az adószámla is.

Azt, hogy milyen lehetőségeket tartogat 2027-ig az európai uniós Közös Agrárpolitika vadgazdálkodási szempontból, Buka Szabolcs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei főfalugazdásza ismertette. Emellett az előadások során szó esett a vadászszövetség és a vadászkamara tavalyi tevékenységéről, illetve megtárgyalták és elfogadták az idei költségvetési terveket is. 

Négyezer trófeát bíráltak el tavaly

A kormányhivatal, a vadászkamara és a vadászszövetség közötti együttműködést emelte ki köszöntő beszédében dr. Rákóczi Attila, a kormányhivatal főigazgatója, aki szerint a megállapodás 2017-es aláírása óta igen eredményes időszak telt el mindhárom résztvevő számára. Hiszen több közös programon, képzésen vannak túl, ezek közül megemlítette az afrikai sertéspestissel kapcsolatos, illetve a hivatásos vadászoknak szervezett eseményeket. Kiemelte a 2019-es vidékfejlesztési konferenciát, amelyen külön szekciót kapott a vadászat, sőt trófeakiállítás is nyílt.

Hatósági szempontból is eseménydús volt az előző év. A 85 vadászatra jogosult 170 hivatásos vadászt foglalkoztat Békés vármegyében, esetükben négyszáz döntés született. Négyezernél is több trófeát bíráltak el, amelyek közül 3509 volt őztrófea, és 175 arany, 241 ezüst és 234 bronz minősítést ért el. Beszélt arról, hogy a pandémia okán elrendelt korlátozások miatt a vadászatra jogosultaknak kérelem alapján lehetőséget adtak az idényen kívüli hasznosításra, ez egyébként nem gyakorlat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában