Magyar Falu Program

2023.04.21. 12:53

Két szolgálati lakást újítottak fel Kétegyházán - galériával

Két szolgálati lakás mellett felújították a civil szervezeteknek, a vadásztársaságnak és a gazdakörnek helyet adó multifunkcionális teret is a Dózsa utcában a Magyar Falu Program keretében érkezett 17 millió forintos támogatásból, illetve saját forrásból. A korszerűsített épületet pénteken adták át ünnepélyes keretek között Kétegyházán.

L. B.

Gyopáros Alpár kormánybiztos beszélt a beruházás jelentőségéről, mögötte Zalai Mihály, dr. Takács Árpád, Herczeg Tamás és dr. Rákócziné Tripon Emese

Fotó: Lehoczky Péter

– Rendkívül sokat fejlődött a Magyar Falu Programnak köszönhetően Kétegyháza az elmúlt években – kezdte dr. Rákócziné Tripon Emese polgármester. A most rendbe tett épület közel száz éve épült az úgynevezett Zöldkereszt-mozgalom keretében, amikor egészségügyi hálózatot hoztak létre nők számára, az infrastrukturális fejlesztéseket egy alapítvány segítette. Ehhez Kétegyháza az elsők között csatlakozott, az épületben akkor is helyet kaptak szolgálati lakások.

Ismertette: a beruházás keretében, támogatásból cserélték a külső nyílászárókat és a belsők egy részét, cserélték a meleg- és hidegburkolatokat, a vizesblokkokat ugyancsak teljeskörűen felújították, a víz-, a villany- és a gázrendszert szintén érintették a munkálatok. Emellett saját forrásból korszerűsítették a tetőt, rendbe tették a homlokzatot, felújították a vadásztársaságnak és a gazdakörnek helyet adó épületrészt.

Az egyik szolgálati lakásba egy pedagógus, Berke Sándor, a másikba pedig a fogorvos, dr. Jánosi Brenda Mária költözik be, akik eddig nem voltak kétegyháziak. A településvezető sorolta, hogy a Magyar Falu Program elemeként az elmúlt években játszóteret fejlesztettek, ravatalozót újítottak fel, orvosi centrumot korszerűsítettek, eszközöket, berendezéseket vásároltak, utakat építettek, illetve a rendőrőrsnél is felújították a szolgálati lakásokat.

Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke gratulált a beruházásokhoz. Aláhúzta: Kétegyháza a vármegye egyik legrendezettebb települése, ahol a helyiek olyan színvonalú szolgáltatásokhoz juthatnak, mint a közeli városokban. Nemcsak európai uniós, hanem hazai forrásból is valósított meg az önkormányzat fejlesztéseket, és a vármegye önkormányzata a TOP és a TOP Plusz pályázatai mellett a Magyar Falu Programban ugyancsak partnere a településnek.

Békés vármegye főispánja, dr. Takács Árpád hangsúlyozta, Kétegyházán mindig történik, fejlődik valami, a 120-as vasútvonaltól kezdve a bicikliúton át a szennyvízhálózatig. Úgy véli, a szolgálati lakások korszerűsítése egyrészt segíti a népességmegtartó erő növelését, másrészt a vidékfejlesztést, hiszen otthont ad az épület a vadásztársaságnak és a gazdakörnek. 

Beszélt arról, hogy a Békés Vármegyei Kormányhivatalban a Magyar Falu Program elemeként megvalósuló fejlesztéseket kiemelt beruházásokként kezelik, azaz rövidített határidővel intézik a kapcsolatos ügyeket. Kiemelte: a vidék felébredt Csipkerózsika-álmából, a magyar falu nem a múlt, hanem a jövő, és a programban létrejövő beruházások és elérhető támogatások a közösség érdekeit, a fiatalok helyben maradását szolgálják.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő hozzátette: a nagyközségbe a Magyar Falu Program keretében több mint egy tucat fejlesztésre 300 millió forint érkezett az elmúlt években, és hogy Kétegyháza olyan település, amely komoly jövőképpel rendelkezik. Megemlítette a 120-as vasútvonal fejlesztése és a Gyula felé vezető közút 1,1 kilométeres szakaszának felújítása kapcsán, hogy Kétegyháza közlekedési szempontból több útvonalon is megközelíthető, központi helyen helyezkedik el.

Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos elmondta: a Magyar Falu Program keretében soha nem látott mennyiségű támogatás, 1000 milliárd forint érkezett 2900 kistelepülés fejlesztésére az elmúlt években. A falvak fejlesztése azonban nem csupán pénzkérdés, szükség van a helyiek spirituszára, kreativitására, ötleteire is. A szolgálati lakások korszerűsítése abban jelent segítséget, hogy legyenek szakemberek, például pedagógusok, orvosok a településeken, az elmúlt 3-3,5 évben ötszáz ilyen beruházást támogattak 10 milliárd forint értékben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában