Turisztikai fejlesztés

2023.04.15. 06:40

Jó lóra tett Kevermes az új, 32 férőhelyes vendégházzal

Turisztikai attrakciót avattak Kevermesen pénteken. Átadták a Sina vendégházat, amit a Gazdaságélénkítő Program keretében elnyert 225,3 millió forintos vissza nem térítendő támogatásból alakított ki az önkormányzat. Az ingatlan felújításával 32 férőhelyes szálláshely létesült, beszereztek 18 fő szállítására alkalmas kisbuszt és eszközöket, berendezéseket.

Csete Ilona [email protected]

Erdős Norbert, Réthy Pál, Lantos Zoltán, Pántya Imre, Gulyás Mariann, a Belügyminisztérium főosztályvezetője, Szőke Sándor kivitelező, Zalai Mihály avatta fel a Sina vendégházat

Fotó: Bencsik Ádám

Vajon ki a Sina vendégház névadója? Milyen funkciót töltött be a Kevermes központjában álló és szépen felújított ingatlan? – számos kérdés motoszkált a vendégek fejében, akik a szálláshely avatására érkeztek a községbe pénteken. Lantos Zoltán polgármester az avatóbeszédében minden kérdésre válasszal szolgált.

Erdős Norbert országgyűlési képviselő elsőként egy bejelentéssel érkezett Kevermesre: hétfőtől munkához lát a kivitelező és újabb dél-békési, 5 kilométeres útszakasz felújítása kezdődik Kevermes és Nagykamarás között.

A nagy bejelentések napja

– Ez a nap a nagy bejelentések napja Kevermesen, miközben feltehetjük az I-re a pontot, hiszen elkészült ez a több mint 200 milliós projekt is. A Gazdaságélénkítő Program első szakaszának volt a nyertese az önkormányzat. Olyan beruházásokra adott forrást ez a program, ami a településeknek kiugrási lehetőséget biztosít. 30 kilométeres körzetben nincs szálláskapacitás. Erre is megoldást nyújt mostantól ez a vendégház. Épít a környék turisztikai attrakcióira. Képessé válik fellendíteni a települést ez a beruházás. Az a négy munkavállaló pedig reményeink szerint megtalálja a számításait, akiket itt foglalkoztatnak – üdvözölte a projektet a politikus. Réthy Pál, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára arra emlékeztetett bevezetőjében, hogy a kormány 2019-ben döntött a program elindításáról, ami hatékonyan hozzájárulhat az érintett települések hátrányainak a csökkentéséhez, a helyi foglalkoztatás bővítéséhez, a vidék lakosságmegtartó képességének a növeléséhez.

– Azokat a kiválasztott településeket vonták be a programba, ahol a szociális és gazdasági fejlesztés alapjai adottak voltak. Az első ütemben kiválasztott 93 település kapott 18 milliárd forint támogatást. Békés vármegyében az első körben Kevermes, Kaszaper, Nagykamarás, a második ütemben Almáskamarás, Csanádapáca, Mezőhegyes, Tarhos, Vésztő, a harmadikban Bucsa, Gádoros, Magyarbánhegyes, Mezőkovácsháza szerepelt – sorolta a helyettes államtitkár, majd a kevermesi specialitásokat részletezte. Elmondta, az önkormányzathoz érkezett forrásból 32 férőhelyes szálláshely, az épületen belül 6 darab 2 személyes appartman, 2 darab 6 személyes, 1 darab 8 személyes szálláshely létesült a kiszolgáló helyiségek, a közösségi terek mellett. Megújult az épületen belül működő konyha, megújultak a belső közműrendszerek.

A kerékpáros turizmusra is építhetnek

– Az országban zajló közúthálózati fejlesztések becsatornáznak számos települést a kerékpáros turizmusba is – tette hozzá Réthy Pál, majd úgy fogalmazott, Kevermes „jó lóra tett” ezzel a vendégházzal, hiszen a turizmus egyre jobb számokat, jövőbe mutató lehetőségeket produkál.

Pántya Imre, a vármegyei kormányhivatal főosztályvezetője kreatívnak nevezte a kevermesieket, a dél-békésieket. Ez is magyarázza, hogy méltó helyükre kerülnek a támogatások. A szálláshelyet hiánypótló beruházásnak nevezte, amit reményei szerint fenntarthatóan, sok vendéggel, folyamatosan megtöltik majd a kevermesiek.

Sikeressé válnak a helyi ötletek, átgondolt tervek

Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke személyes emlékeinek a megosztása mellett örömtelinek nevezte, hogy a  környékbeli településvezetők osztoznak egymás örömében, tanulnak egymás példájából. A települések, a térség nem csak uniós forrásokból fejlődik, számos kormányzati támogatás segíti a felzárkózást. 

– Az elmúlt években a magyar kormány kiemelte a hátrányos helyzetben lévő térségeket és kiemelten támogatta őket az országgyűlési képviselők közbenjárásával. Ahol voltak helyi ötletek, átgondolt üzleti tervek, sikeressé is válnak – hangsúlyozta az elnök.

Arról a polgármester, Lantos Zoltán beszélt, hogy Kevermesnek sokféle arcát őrzik az itt élők. A közösséghez tartozás érzését a közös ünnepek erősítik.

– Éljük meg a mai napot, a Sina vendégház átadását ilyen ünnepként. Újabb mérföldkőhöz érkeztünk. Ékköve lehet településünknek ez az ingatlan, mint minden középületünk felújítása, ez is nagyszerű eredmény – fogalmazott a település vezetője.

Tisztelet a Sina családnak

Miután  dr. Bozó László, a vendégház vezetője történeti visszatekintést adott a hallgatóságnak az épület eredetéről, Lantos Zoltán megosztotta a jelenlévőkkel, hogy kik is voltak a Sinák: a Sina család a 19. században az osztrák-magyar birodalom egyik legbefolyásosabb családja volt. Sina György Görögország bécsi főkonzulja, az Athéni Nemzeti Obszervatórium megalapítója volt. Kevermesen 1837-ben találkozhatunk először Sina György nevével, ekkor ugyanis a Tököly család kezelésre átadta az uradalmi birtokot neki, majd 1847-ben végleg el is adták azt. Fiával, Sina Simonnal mindketten maradandó nyomot hagytak a községben. A legfontosabb talán az volt, hogy egy-egy szűk esztendő, vagy járvány idején kisegítették az embereket. Ők finanszírozták a ma is látható templom és plébánialak építését, a templom melletti iskola bővítését, kezdeményezték az orvosi és gyógyszerészi állás létesítését, és Sina Simon nevéhez köthető az örökváltsági szerződés megkötése is, amellyel a falu történetében először saját földhöz juthattak a földművesek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában