Névnapi köszöntő

2023.04.02. 06:58

Isten éltesse az Áronokat és a Ferenceket

Április 2-án a születésnaposokon kívül az Áronok és a Ferencek ünnepelhetnek.

Beol.hu

Forrás: Shutterstock

Az Áron bibliai név, talán héber eredetű, jelentése: ihletett, tisztánlátó, vagy a bátorság hegye. Az 1990-es években gyakori, a 2000-es években a 14-48. leggyakoribb férfinév.

A Ferenc az olasz Francesco név latinosított Franciscus formájából származik, jelentése: francia. Eredetileg Assisi Szent Ferenc gyerekkori beceneve, melyet azért kapott, mert anyja francia származású volt. Női párja: Franciska.

A Ferenc név nemcsak Magyarországon, de más országokban is már a 13. századtól népszerű név volt. A 16. században a 6., a 18. században a 8., a 19. században Budapesten a 3. leggyakoribb név volt. 1967-ben országosan a 9. helyen állt, a 80-as években pedig a 16. helyen. Az 1990-es években is még igen gyakori név, a 2000-es évek elején a 41-51. leggyakoribb férfinév.

Sok helyen az október 4-ei Ferenc-nap jelzi a szüret kezdetét, előző nap a szőlőhegyen kanászostor durrogtatásával űzték el a gonosz szellemeket. Egyes helyeken ferenchetében a kotlóst fészekbe ültették, a gazdaasszonyok pedig nyírfaágakat tettek a fészekbe, hogy a kiscsirkék el ne pusztuljanak.

Természetesen a következő napokban sem maradunk névnaposok nélkül: Buda, Richárd, Izidor, Vince, Irén, Teodóra, Vilmos, Taksony, János, Dénes, Ákos, Döme és Valter ünnepelheti névnapját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában