Szerencsétlenség

2023.04.12. 14:01

Hatszázból csak egy kisliba élte túl a vésztői hodályban a tüzet – videóval, galériával

Kétnapos kislibák égtek el teljesen szerdán reggel a vésztői, régi Paraizs-tanya szomszédságában lévő hodályban. A tüzet a kint tartózkodó alkalmazott észlelte, hívta a tűzoltókat és a bérlőt, Kenéz Sándort is, aki azonnal oltotta az itatáshoz használt slaggal a tüzet, valamint hamar odaértek a tűzoltók is. Így az épület egy részét sikerült megmenteni, 599 kisliba azonban odaveszett, csak egy élte túl a szerencsétlenséget.

Nyemcsok László, [email protected]

Fotók: Bencsik Ádám

Kislibákat tartottak abban a 300 négyzetméteres külterületi hodályban, mely szerdán reggel gyulladt ki. Várszegi György, a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, 8 óra 16 perckor érkezett be hozzájuk riasztás. A helyszínre elsőként kiérkező szeghalmi hivatásos tűzoltók két vízsugárral kezdték oltani a lángokat. Az esethez vonultak a mezőberényi, a békéscsabai és a gyulai hivatásos tűzoltók, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat munkatársai is.

Amikor kimentünk a helyszínre, csak egy kislibát szorongatott, simogatott a markában Kenéz Sándor, ez a csöppség maradt életben. Hogy miként, az rejtély. A tűz okát vizsgálják, de felmerülhet az is, hogy a kályhából kipattanó szikra gyújthatta be a jószágok alá tett szalmát. Az egyetlen kislibára a hangja alapján talált rá a bérlő, az állat elbújva csipogott. Kenéz Sándornak biztosítása nincs, így neki kell elszenvednie a többmilliós kárt az állatok pusztulása és az épület megrongálódása miatt. A hodály fele égett, a tűz átterjedt a plafonra is, a tető azonban szerencsére épen maradt, köszönhetően annak, hogy a tűzoltók rövid időn belül megfékezték a lángokat.

–  Lengyelországból hozták a szállítmányt, 13–14 hetes korukig nevelem a jószágokat – mondta Kenéz Sándor. – Szerdán este, éjszaka újabb ötezer kisliba érkezett volna, de természetesen le kellett mondanom. Belegondolni is szörnyű, mi lett volna, ha már azok is itt vannak.

Pálfi Jánossal is beszélgettünk a helyszínen, a férfi tűzoltóként dolgozott, de libázott is a telepen, amit a sógora működtet: – Egykoron a téeszé volt a telep, utána kezdtük használni – hangsúlyozta. – Túl nagy vigaszt nem tudtam nyújtani Sándornak, aki mindent megtett, hogy a lángokat megfékezze, az aljzaton sikerült is lényegében eloltania a tüzet, így az épület másik felére nem terjedt át. A plafonig felcsapó lángokkal viszont már nem bírt. A biztosítás nagyon drága, és ezen a telepen ilyen szerencsétlenség tudomásom szerint még nem fordult elő. Meg kell jegyeznem, a tűzoltók munkája példaértékű volt.

Fotók: Bencsik Ádám

Kenéz Sándor búcsúzáskor elmondta, máshol is nevel kislibákat, és ezt a telepet is rendbe hozza, hogy újra alkalmas legyen állattartásra. Szükség is van erre, hiszen sziszifuszi munka és hosszú idő lesz ezt a veszteséget ledolgozni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában