Változások

2023.04.27. 15:59

Ha megbetegszik, erre figyeljen: így alakul az orvosi ügyelet májustól Orosházán

Május elsejétől egységes, két elemből álló, betegközpontú rendszerrel (háziorvosi ügyelet és központi sürgősségi alapellátási ügyelet) biztosítják az alapellátási ügyeletet vármegyénkben. Orosházán marad az orvosi ügyelet ott, ahol volt – a szakrendelőben. Azonban Orosházán és a járásokban a betegfogadási időpontok, a betegutak és a vizsgálati folyamatok egy része változik, és bejön az egységes, 1830-as telefonszám.

Csete Ilona

Triage, azaz a betegosztályozó pult, ahol a nővér kikérdezi, útba igazítja beteget. Fotó: Horváth Bence

A részletekről beszámolt az orosházi kórház a hivatalos oldalán. Mint írták, Orosházán a háziorvosi ügyeleti rendelés az eddig megszokott ügyeleti helyszínen, a Könd utca 59. szám alatt, a szakrendelő földszintjén történik, háziorvosok és házi gyermekorvosok közreműködésével hétköznapokon 16 és 22 óra között. Hétvégén és ünnepnapokon 8–14 óra között. (Ugyanezen időpontokban a többi járási székhelyen, azaz Orosháza mellett Békéscsabán, Békésen, Gyomaendrődön, Gyulán, Mezőkovácsházán, Sarkadon, Szarvason és Szeghalmon mehetnek orvosi ellátásra a páciensek.)

Az alapellátási sürgősségi ügyeleti ellátás hétköznap 22-8 óra között, hétvégén és ünnepnapokon 14-8 óra között történik. Ezen időpontokban Orosházán, Békéscsabán, Gyulán és Szarvason lesz sürgősségi ügyelet. A 1830-as számon tanácsot is adnak.

Azokban az esetekben, amik nem igényelnek azonnal mentőegységet, az új, 1830-as ügyeleti telefonszámot kell hívni felnőttek és gyermekek esetében egyaránt, ahol a hívások kezelése rögzített vonalon történik. Ügyeleti időben a 1830-as számra érkező hívásokat a mentők szakembere fogadja, a hirtelen jelentkező, illetve súlyos egészségügyi problémák esetére is magas szakmai színvonalú és biztonságos megoldást biztosítanak.

Elsőként alaposan kikérdezik a beteget, vagy gyermekek esetében a szülőket a panaszokról. A beteg a telefonszám hívásával – akár orvos bevonásával – szakszerű tanácsot kap, vagy szükség esetén a tartózkodási helyére sürgősségi ügyeleti autót, életveszély esetén azonnali mentőegységet küldenek. Emellett a panaszok alapján arra is kérheti a beteget, hogy menjen be a körzetéhez tartozó ügyeletre.

Az orosházi és a mezőkovácsházi járás esetében ez az Orosházi Dr. László Elek Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztálya (SBO), ahonnan a beteget vagy az ügyeletre irányítják vagy az SBO-n marad további kivizsgálásra. Az egyértelműen mentőellátást igénylő esetekben továbbra is a 112-es segélyhívó számot kell hívni!

Gyermekek ügyeleti ellátása 
A központi rendelkezések értelmében a gyermekek ügyeleti időben történő ellátása az alábbiak szerint alakul:

Békéscsaba: hétköznap 16.00 – 22.00 óra között történik a békéscsabai kórházban található gyermekügyeleti ponton.

Orosháza: hétköznap 22.00 – 8.00 óra között a Könd utcai szakrendelő földszintjén, az orvosi ügyeleti helyiségben. Hétvégén és ünnepnap 9.00 – 19.00 óra között a Könd utcai szakrendelő földszintjén, a gyermekorvosi rendelőkben. Hétvégén és ünnepnap 19.00 – 9.00 óra között pedig a Könd utcai szakrendelő földszintjén, az orvosi ügyeleti helyiségben.
Amennyiben a gyermek állapota azonnali, sürgős beavatkozást igényel, minden esetben a 112-es segélyhívót kell tárcsázni.

Ha nem akut, sürgős esetről van szó, akkor elsőként itt is a 1830-as központi számot kell hívni, ahol a mentők szakembere ad tanácsot, vagy átirányít a megfelelő ellátóhelyre.

Hova menjek? SBO-ra vagy az ügyeletre?
Az új ügyeleti rendszer elindításának egyik oka, hogy a nem súlyos, azonnali ellátást nem igénylő betegek ne a kórházak sürgősségi osztályára kerüljenek, ezzel is csökkentve az SBO-n az ellátási idő hosszát.

Az orosházi kórházban a felnőttek ügyeleti ellátási helye nem, de a bejutás útvonala és menete változik. Aki a feljebb részletezett ügyeleti időszakban személyesen érkezik vizsgálatra, nem a szakrendelő felől a Könd utcán, hanem a Kórház utcai főkapun kell bemennie a Dr. László Elek Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályára. Az SBO-n fel kell keresnie a triage, azaz a betegosztályozó pultot, ahol az ott dolgozó triage nővér kikérdezi, és útbaigazítja a további ellátás menetéről. Ha a betegség nem súlyos, átirányítja a szakrendelő épületében található ügyeletre, ha a betegség indokolja, az SBO-n kezdődik meg a kivizsgálás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában