Újságlapozó

2023.04.15. 10:32

Erről írt a napilap évtizedekkel ezelőtt, április 15-én Békésben

Heti múltidéző összeállításunkban a Népújság és a Békés Megyei Hírlap egykori lapszámaiból csemegéztünk. Nézzük, mi-minden történt 20-30-40, vagy akár 50 és 60 évvel ezelőtt április 15-én!

G. Cs.

1963. április 15-én a szarvasiak alkoholizmus elleni küzdelméről, a Körösökben kétszáz mázsa tükörponty-ivadék telepítéséről szóltak a hírek, de megtudhattuk azt is, hogy több ezer külföldi tölti a húsvéti ünnepeket Magyarországon. A legtöbben Nyugat-Németországból és Ausztriából érkeznek.

A következő három évben a személygépkocsik száma ötezerrel növekszik megyénkben, így 1975-re a lakosság személygépkocsi állománya megkétszerezi az 1970-es esztendőét. Ehhez nyilvánvalóan utak is kellenek. A terv szerint a városok 34 millió forintot fordítanak új utak építésére. Minderről 1973. április 15-én olvashattunk.

Serleggel jutalmazták a Békéscsabai Kötöttárugyár újításait és gazdasági társulás alakult térségünkben. Békéstől Békésszentandrásig közlekedne az a sétahajó, mely a megye idegenforgalmának fellendítésében játszana nagy szerepet. A társaság a nyár derekán már szeretné a kirándulóknak átadni a vízi utat, rajta pedig a hajót.

Ugyanezen lapszám negyedik oldalán olvashattuk, hogy negyven éves lett a Magyar Országos Horgász Szövetség; az országos hulladékgyűjtési akcióba peóbaképpen bekapcsolódott megyénk is, de ellátogattunk a Szarvasi Vas-, Fémipari Szövetkezet köszörűsműhelyébe is.

Bajban vannak a ciroktermelők Békésben, ötmillió forint értékű húsáru ragadt a sertéspestist követő embargó miatt Gyulán, és az elmaradt tejpénzre vadásztak a lőkösházi tejtermelők. Minderről 1993. április 15-én olvashattunk.

Ugyanezen lapszám oldalán jelent meg az a hír, hogy kompház és kemping épül Szanazugban, kinőtte falait a szabadkígyósi önkormányzat, utolsó tartalékait éli a Petőfi szövetkezet Dobozon, és betörtek az újkígyósi benzinkútra.

Kisbíró dobolta ki a megyeszékhelyen az európai uniós népszavazás eredményét és elmarad a Csabai Vásár – olvashattuk a Békés Megyei Hírlap 2003. április 15-i lapszámában.

Ugyanezen lapszám negyedik oldalán az európai uniós népszavazás eredményét – településekre lebontva – részletesen is olvashattuk, de megismerhettük a gyulai Mátyási Terézia kálváriáját is, mely egy hanyagul felépített négylakásos társasházról szól a Krinolinkertben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában