Helyi közélet

2023.04.22. 07:38

Bodrogi Gyula is gratulált Csendes Ferenc békéscsabai festőművésznek a rendőrségi kitüntetéshez

A rendőrség pozitív megítélését elősegítő, továbbá a Rendőr Kulturális és Hagyományőrző Egyesületben hosszú ideje végzett közösségépítő tevékenységéért díszoklevelet vehetett át Csendes Ferenc békéscsabai festőművész a minap Budapesten, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Teve utcai székházában, az úgynevezett Rendőrpalotában.

Ny. L.

Csendes Ferenc Gál Kristóftól vette át a rangos elismerést a budapesti Rendőrpalotában. Fotók: Mikó László

Az ünnepség keretében nyílt meg a kulturális egyesület által szervezett 22. Rendőr Képzőművészeti Kiállítás, melyre az előző alkalmakhoz hasonlóan a rendőrségnél dolgozó vagy nyugdíjas kollégák jelentkezését várták.

Bodrogi Gyula (balra) is méltatta a képzőművészeket, köztük Csendes Ferencet. Fotók: Mikó László

Csendes Ferencnek, a Magyar Kultúra Lovagjának – aki nyugdíjas rendőr – hat alkotását választotta be a tárlat anyagába a zsűri. A kiállításon a festmények mellett szobrok, fotók, fafaragások, hímzések, gobelinek és ékszerek is láthatók. A tárlatot dr. Balogh János altábornagy, országos rendőrfőkapitány nevében Gál Kristóf alezredes, az ORFK kommunikációs szolgálatvezetője, a rendőrség szóvivője, valamint Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, a hagyományőrző egyesület tiszteletbeli elnöke nyitotta meg. A kiállítás május 5-éig a Rendészeti Igazgatási Központ első emeleti galériájában tekinthető meg. Mivel azonban a Teve utcai Rendőrpalotába a beléptetésnek szigorú szabályai vannak, a tárlat nem nyilvános.

Csendes Ferenc kiemelte, festményei a táj és az ember kapcsolatát ábrázolják.

– Gyermekkoromban olyan közegben éltem a mindennapjaimat, ahol például lovas szekérrel kellett kilométerekkel arrébb iskolába járnom – mesélte. – Ilyenkor szemrevételeztem a tájat, a megélhetésükért küzdő embereket Valahogy még mindig ezeket a kitörölhetetlen emlékeket idézem és elevenítem fel munkáimban. Persze, ez az évek során számos témával kiegészült. Szívemhez nőtt Békéscsaba, és az itt élő emberek. Nekik és róluk szeretnék szólni elsősorban alkotásaimmal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában