Helytörténeti gyűjtemény

2023.04.13. 09:33

A padlások őrzik a kincseket Kevermesen

Kevermesen a helytörténeti gyűjteményt kinyitották húsvétkor is. Tojásvadászatot hirdettek a gyerekeknek a szemközti parkban, s többen érdeklődtek mindkét program iránt.

Cs. I.

Kincseiket gyűjteményben őrzik, érdemes ellátogatni oda minden korosztálynak /Fotó: BMH/

Fotó: Artist-freed

A helytörténeti gyűjtemény tavaly vitrinekkel és kiállítási anyagokkal bővült, amelyek méltó helyet biztosítanak a korabeli iratoknak, tárgyaknak. Folyamatosan érkeznek értékes tárgyak, fényképek, iratok, így azok is találhatnak újdonságot, akik időről időre újra visszatérő látogatók.

A Kevermesen lakók, vagy elszármazott kevermesiek adták össze a 2015-ben, a falu újratelepítésének a 200. évfordulója alkalmából átadott gyűjteményt a Magyar házaspár munkájának köszönhetően.

Egy kis ízelítő, milyen kuriózumok lelhetők fel ott: egy 1820-as keltezésű irat, ami egy padlásról került elő. Ilyen korú, vagy ennél régebbi, Kevermessel kapcsolatos dokumentum alig található a levéltárakban. Egy másik padlásról került elő az a kép, amin a helyi tűzoltó egyesület tagjai láthatók az 1900-as évek első éveiben. Egy nagy csoportképről van szó, egyben a legkorábbi fotó az 1904-ben alakult tűzoltó egyesületről. Restaurátornál van, s ha elkészül, akkor a gyűjtemény egyik legértékesebb darabja lesz.

Legutóbb 100 év körüli ablakok érkeztek a gyűjteménybe – egy bontásból mentette meg a ház tulajdonosa. Igazi asztalos-remekműről van szó. Ezek a példák is azt erősítik: ha valakinek valami régisége már nem fontos, azt adományozza a gyűjteménynek!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában