Emlékek füstje

2023.04.17. 16:20

A holokauszt áldozataira emlékeztek Gyulán

Emlékek füstje címmel tartottak megemlékezést a holokauszt áldozatainak emléknapja alkalmából hétfőn délben a Gyulai Erkel Ferenc Gimnáziumban. Az eseményen megnyílt a Zachor Alapítvány "A művészet az elmondhatatlan tolmácsa” című interkaktív kiállítás is.

Papp Gábor [email protected]

Képalá: A diákok, Komjáthy Nándor, Nagy Mária Valéria, Kovács Anna Sára és Veres Kornél, valamint az előtérben Csökmei Gergő pedagógus idézte meg a múlt eseményeit

Fotó: Für Henrik

Mi történik akkor, amikor a külső körülmények, a világ kényszeríti ránk az akaratát, amikor nem mi saját magunk választhatunk a jó és a rossz dolgok között? Létezik olyan abdszurd helyzet, amiben csak sodródik az ember, vagy lehetetlen az egyéni döntés felülírása? E kérdésekre próbáltunk választ adni a holokauszt magyar áldozatainak emlékére szervezett rendezvényen – fogalmazott köszöntőjében Zámori Ida. A Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium vezetője elmondta, hetvenkilenc évvel ezelőtt, 1944 április 16-án kezdődött meg a gettósítás Északkelet-Magyarországon és Kárpátalján. Az embertelen körülmények közé kényszerített honfitársainkat a magyarországi gyűjtőhelyekről náci koncentrációs táborokba deportálták, ahol a munkaképesnek ítélt embereket rabszolgaként dolgoztatták. Többségüket gázkamrákban vagy golyó által kivégezték. A holokausztnak 550-600 ezer magyar zsidó esett áldozatul.

– Azt hiszem, egyetérthetünk abban, hogy e tettekre nincs emberi szó. Nem lehet kimondani, megmondani, elmondani. De hallgatni sem lehet, és amikor nem vagyunk képesek szavakkal a valóságot megragadni, újraértelmezni, marad az emlékezés a lehetetlenre, a múlttal való szembenézés – hangsúlyozta Zámori Ida. Mint mondta, az emlékek bátortalan füstfoszlányainak megragadásához a hétfői emlékműsor szereplői az irodalmat, a zenét, a képző- és filmművészetet hívták segítségül.

Zámori Ida

– Hiszen Pilinszky János szavait idézve közösen hisszük, hogy e múlt megelevenítésére csak a művészet, az esztétikai tapasztalat képes – fogalmazott az intézményvezető.
Az emlékműsorban Vas István, Radnóti Miklós, Örkény István, Csoóri Sándor, Bartis Attila szövegeit az iskola tanulói, Komjáthy Nándor, Nagy Mária Valéria, Kovács Anna Sára és Veres Kornél tolmácsolásában hallgathatták meg a jelenlévők. A varsói gettóban működő színház számára írt zenét Csökmei Gergő, az iskola pedagógusa adta elő. A szünetekben a 2019-ben készült Jojo nyuszi című német-amerikai háborús dráma filmkockái keltették újra a múltat.

A Zachor Alapítvány A művészet az elmondhatatlan tolmácsa című projektjének keretében Kiss László, az iskola tanára, az emlék műsor szervezője, az alapítvány nagykövetének köszönhetően interaktív kiállítás nyílt a gimnáziumban. A tárlaton látható, diákok által készített képzőművészeti alkotások holokauszt-túlélőkkel és szemtanúkkal rögzített interjúk alapján születtek, a videórészletek pedig QR-kódok segítségével megtekinthetők. 

– Az emlékműsorban a múltat ugyan csak füstfoszlányok idézték, mégis bíznunk abban, hogy e töredékek is képesek voltak emlékeztetni arra, hogy a világon soha többé nem történhessen hasonló – emelte ki Zámori Ida.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában