Gyorsforgalmi kapcsolat

2023.04.04. 12:51

2030-ra áthalad az M44-es a román határon – videóval

Megállapodás született arról, hogy 2030-ban átadják a negyedik gyorsforgalmi útkapcsolatot is Magyarország és Románia között – jelentette be az MTI tudósítása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Bukarestben. Ez tulajdonképpen az M44-es meghosszabbítását jelenti Békéscsaba és a határ között.

Hírlap-összeállítás, [email protected]

Az M44-est el fogják vinni a határig, és akkor meglesz a lehetőség arra, hogy az Nagyszalontától délre becsatlakozzon a romániai gyorsforgalmi úthálózatába /Fotó: MTI/

A tárcavezető a Sorin Mihai Grindeanu román kormányfő-helyettessel, közlekedési miniszterrel közös sajtónyilatkozatában hangsúlyozta, hogy korábbi célkitűzéseik alapján ötévente újabb gyorsforgalmi útkapcsolatot adnak át a két ország között. 

– Ez sikerült 2015-ben és 2020-ban is. Illetve előkészítés alatt van a 2025-ös siker is, amikorra összekötik a felek a magyarországi M3-as autópályát a Szatmárnémeti körüli gyorsforgalmi úthálózattal – sorolta. – Ma már a 2030-as sikert biztosítottuk, hiszen megállapodtunk a negyedik gyorsforgalmi összeköttetésünkről is.

Elmondta, hogy Magyarországon a Budapest és Békéscsaba közötti gyorsforgalmi utat, az M44-est el fogják vinni a határig, és akkor meglesz a lehetőség arra, hogy az Nagyszalontától délre becsatlakozzon a romániai gyorsforgalmi úthálózatába.

– Megállapodtunk a határmetszési pontról is, Magyarországon a méhkerékiek már készülnek – tette hozzá. 

Szijjártó Péter kiemelt stratégiai érdeknek nevezte a Magyarország és Románia közötti együttműködés folyamatos fejlesztését, egyrészt a magyar kisebbség, másrészt a bővülő gazdasági kapcsolatok miatt. Rámutatott, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly meghaladta a 12 milliárd eurót, és ezzel hatalmas rekordot döntött, így mára Románia lett Magyarország harmadik legfőbb exportpiaca. 

Szijjártó Péter és Sorin Mihai Grindeanu közlekedési miniszter a keddi aláíráson /Forrás: Facebook/

– Az együttműködés fejlesztése pedig elképzelhetetlen anélkül, hogy a két ország közötti fizikai összeköttetéseket ne fejlesztenénk – jelentette ki. – A határ akkor válik a javunkra, hogyha összeköt, és nem elválaszt minket.

Sorin Mihai Grindeanu megköszönte Magyarország támogatását Románia schengeni csatlakozásának ügyében. Majd kitért a magyar-román-szerb hármashatárnál tervezett átkelő építésére, és tudatta, hogy a helyi hatóságok támogatják a projektet Óbébánál (Beba Veche). 

– Magyarországi barátaink kicsit előrehaladottabb állapotban vannak a szerb partnerrel. Bízom benne, hogy nekünk is sikerül ezt a lemaradást behozni – mondta. Érintette a harmadik gyorsforgalmi útkapcsolat létrehozására irányuló munkálatokat is. Közölte, hogy nyáron meglesz a nagyszalontai kitérő környezetvédelmi engedélye, októberre elkészül a műszaki terv, és ezek alapján év végéig elindulhat a tender.

Óriási lehetőséget jelent Sarkad számára

Az M44-es meghosszabbításáról nemrég a sarkadi képviselő-testületi ülésen is beszélt dr. Mokán István polgármester, aki a térség számára óriási lehetőségnek nevezte a beruházást.

Azt mondta, hogy Békéscsaba után Békés alatt, Doboz felett, Sarkad felett, majd Méhkerék és Újszalonta között halad majd az M44-es a jelenlegi elképzelések szerint, és lesz lehajtó Békés, Doboz, Sarkad és Méhkerék felé is. A sarkadiak a Sarkadkeresztúri út végén hajthatnak majd fel a gyorsforgalmira, és juthatnak el azon keresztül egyrészt Békéscsaba és Budapest, másrészt Nagyszalonta és Nagyvárad irányába.

Mint ismertette, a dél-alföldi régió legnagyobb tárolókapacitásával rendelkezik a sarkadi ipari park, és azt az ígéretet kapták, hogy egy elkerülővel bekötik az M44-es meghosszabbításába.

A méhkerékiek fontos álma válik valóra

Méhkerék már készült arra, hogy az M44 belátható időn belül, a település közvetlen közelében eléri a román határt – írta Tát Margit, Méhkerék polgármestere a Facebook oldalán az M44-es román határig való meghosszabbítása kapcsán. Hozzátette: ezzel ugyanis nemcsak új gazdasági lehetőségek nyílnak meg az itt élők számára, de az agráriumra épülő, már hosszú ideje szorgalmasan működő gazdaságok is végre biztonságos, gyors és gazdaságos közlekedési lehetőséget kapnak az ország bármely pontja és nem utolsó sorban Románia felé. Kiemelte: fontos álom válik valóra.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában