Tavaszi virágzás

2023.03.22. 16:57

Újra kinyitnak Békéscsaba kulturális intézményei

Jövő héten az ideiglenes, részleges zárás után újra teljeskörűen kinyitnak a város kulturális intézményei. A Békés Megyei Könyvtár, a Csabagyöngye Kulturális Központ, a Jókai színház, a Napsugár bábszínház és a Munkácsy Mihály Múzeum is számos programot kínál az érdeklődőknek – hangzott el a szerdán a Csabagyöngye Kulturális Központban tartott sajtótájékoztatón.

Licska Balázs, [email protected]

Rakonczás Szilvia, Juhász Zoltán, Varga Tamás, Szente Béla, Seregi Zoltán, Lenkefi Zoltán és Martyin Emília beszélt a békéscsabai kulturális intézményekben várható programokból, az újranyitásról /Fotó: Bencsik Ádám/

Varga Tamás alpolgármester elmondta: az energiaválság miatt a kulturális intézmények év elejétől részben szüneteltették a működésüket, a nyitást pedig az eredetileg tervezett április 1-jéről előrébb hozták március 27-ére. A részleges zárásnak van eredménye, hiszen az intézmények a gázfogyasztásukat 30-60 százalékkal tudták mérsékelni, miközben – bár rendezvényekre nem igazán – háttérmunkára volt így is lehetőségük.

Rakonczás Szilvia, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója eredménynek mondta, hogy az elmúlt időszakban is lehetett könyveket kölcsönözni, hogy a látogatók száma jelentősen nem esett vissza. 

Március 27-étől minden ajtó nyitva lesz, a korábban megszokott nyitvatartási rend lesz érvényben. Rögtön rengeteg programot szerveznek – érkezik például Varró Dániel és lesz Internet Fiesta is –, valamint újabb szolgáltatásokat indítanak: lehet családi fotókat digitalizálni, régi mobilokat leadni.

A bibliotéka leendő igazgatója, Juhász Zoltán hozzátette, hogy április 1-jén nagyszabású teadélutánt tartanak, ahol a városban ismerős arcokkal, Ugrai Gáborral, Soós Emőkével, Zuberecz Tiborral lehet beszélgetni. De a jövőben érkezik Lackfi János költő, filmpremiert tartanak, Petőfi Sándor kapcsán képregényt mutatnak be, városismereti sétát szerveznek a Munkácsy Negyedben.

A Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója, Szente Béla elmondta, hogy a következő napokban a húsvéti készülődésé lesz a főszerep a közösségi házakban, így Jaminában, a Lencsésin, Mezőmegyeren, a Meseházban és a Munkácsy Emlékházban, amelyek az elmúlt időszakban csökkentett nyitvatartással elérhetők voltak. 

A kulturális központban március 30-án Charlie ad koncertet, április 3-án pedig egy nagyszabású gálával ünneplik meg a Csabagyöngye tizedik születésnapját, fellép Miklósa Erika és az Ismerős Arcok zenekar is sok más, a kulturális központhoz kötődő előadó mellett. Ezzel elindul a Tavaszi Fesztivál is.

A Jókai színház igazgatója, Seregi Zoltán hangsúlyozta, hogy tudtak próbálni, illetve Szentesen bemutatókat is tartottak, és beindul a nagyüzem Békéscsabán is, rengeteg előadást tartanak. Persze, mint kiemelte, 2,5 hónap alatt nem lehet bepótolni három hónapnyi szünetet. Amellett, hogy színházi barangolást, azaz kulisszajárást tartanak, jönnek a premierek: március 31-én A revizor, április 4-én a Naplopó, 21-én a Lady Oscar, 28-án az Országúton, május 3-án Az égig érő fa kerül színre, április 12-én és 13-án pedig megrendezik ismét a 24 órás versfolyamot.

A Munkácsy Mihály Múzeum igazgatóhelyettese, Martyin Emília elmondta, hogy az elmúlt hónapokban a mondhatni láthatatlan szakmai munkára is lehetőség nyílt. 

Három időszaki kiállítást készítettek el, amelyek március 28-tól tekinthetők meg: az egyik a Tranoscius köré épülő tárlat, a másik a Munkácsy fürdőzik címet viseli – itt a festőfejedelem a belga üdülőhelyen, Ostendében készült művei jelennek meg a korabeli fürdőkultúra bemutatása mellett –, a harmadik pedig az 1848/49-es forradalom és szabadságharc apropóján született meg, sok-sok érdekességgel és helyi vonatkozással. Készülnek további programokkal, kiállításokkal. A Magyar Természettudományi Múzeum vándorkiállításaként a váci múmiák is Békéscsabára érkeznek.

Költözik a Napsugár bábszínház

A Napsugár bábszínház igazgatója, Lenkefi Zoltán elmondta, hogy február elején nyithattak, mivel így tudták kihasználni az óvodás és általános iskolás gyermekek a bérleteiket. A következőkben is készülnek programokkal, a legjelentősebb attrakció pedig az lesz, hogy május 26-án nyithatnak az új helyen, az Urszinyi-Beliczey-kúriában. A gyermeknaphoz kapcsolódva 27-étől 29-éig 12 előadás lesz látható, külföldi világsztárok is érkeznek. Mivel véget értek a munkálatok, a használatbavételi engedély megérkezése után költöznek a megújult, kibővült kúriába.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában