Felkészül Békés vármegye

2023.03.10. 16:27

Újabb, munkahelyeket teremtő beruházások jöhetnek a térségbe

A nagy iparfejlesztési beruházások terén Kelet-Magyarországra összpontosít a kormány, és ebben a tekintetben felkészül Békés vármegye – fogalmazott a minap a kereskedelmi és iparkamara rendezvényén Orbán Viktor miniszterelnök, hozzátéve, itt még vannak tartalékok. A lapunknak nyilatkozók szerint újabb, munkahelyeket teremtő beruházások várhatók.

Hírlap-összeállítás

Kelet-magyarországi iparfejlesztési beruházásokban gondolkodnak Fotó: Shutterstock

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján kifejtette: Magyarországnak a következő egy-két évben szüksége lesz 500 ezer új munkavállalóra, és e tekintetben a belső tartalékok mozgósítására kell helyezni a hangsúlyt. Azt mondta: a közmunkások nem tartalék, ott arról van szó, hogy segély helyett munkát adnak az embereknek, akik így kellő megbecsülés mellett képesek magukat és a családjukat eltartani. Van azonban földrajzi tartalék, nem véletlen, hogy a nagy iparfejlesztési beruházásokat illetően Kelet-Magyarországra összpontosítanak. Mint fogalmazott, „Debrecen mindjárt betelik, Nyíregyháza egy év múlva, Miskolc nehezebb eset”, és hozzátette, „felkészül Békés vármegye”, ott még vannak tartalékok.

Herczeg Tamás: figyel a kormány a térségre

Herczeg Tamás, Békéscsaba és térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy a kormány gazdasági területekért felelős vezetőivel folyamatosan tárgyalnak. Békéscsaba és környéke rendszerint középpontba kerül akkor, amikor ipartelepítésről van szó, érezhető, hogy figyel a kormány a térségre, és szerinte pár éven belül ez jelentős dinamizmust is hozhat. Emlékeztetett, hogy a szándék egyértelműen látszik abban, hogy a térség elérhetősége javult egyrészt az M44-esnek, másrészt pedig a Békéscsaba-Lőkösháza vasútvonal fejlesztésének köszönhetően, és, mint kiemelte, a békéscsabai repülőtér fejlesztése továbbra is a tervek között szerepel.

Tartalékot jelent, hogy akadnak szabad területek, példaként említett az állami tulajdonban lévő, valamint az önkormányzati kézben lévő ipari területeket a Csanádapácai és a Kétegyházi úton, amelyek betelepülőkre várnak. Ugyancsak tartaléknak mondható, hogy az országos átlagnál némileg magasabb a munkanélküliség Békés vármegyében. Lényegesnek nevezte, hogy a szakképzés kiválóan teljesít, az országos elitben van, és mindezek azt is jelentik, hogy helyben rendelkezésre áll majd a képzett munkaerő. Az pedig, hogy újabb munkahelyek jönnek létre, piaci alapvetésként magával hozzák azt is, hogy emelkednek a fizetések.

Dankó Béla: kezdjük behozni a hátrányunkat

Dankó Béla országgyűlési képviselő elmondta, az elmúlt évtizedekben több területen is lemaradtunk az ország más részeitől, ugyanakkor számos téren, elég csak a közlekedési infrastruktúrára gondolni, az utóbbi időszakban kezdjük behozni a hátrányunkat.

– Ezek a fejlesztések megalapozhatják a jövőbeni beruházásokat, akár új munkahelyeket jelenthetnek, illetve hozzájárulhatnak az elvándorlás mérsékléséhez, a trend esetleges megfordításához – tette hozzá. Mint mondta, ipari területen a már megkezdett folyamatok tovább folytatódhatnak.

Dankó Béla úgy vélekedett, érdemes lenne feléleszteni tetszhalott állapotából az élelmiszeripart, hiszen az alapanyag helyben van, azt érdemes itt feldolgozni, és onnan eljuttatni a fogyasztókhoz. Ennek kapcsán kitért az öntözésfejlesztés jelentőségére, illetve szólt a mezőgazdasági gépgyártás kiemelt szerepéről.

Dr. Kovács József: Kelet-Magyarországra összpontosítanak

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő elmondta, a kormány eldöntötte, hogy a gazdasági fejlesztések tekintetében, a több szempontból jelentős potenciállal rendelkező kelet-magyarországi térségre, így Békés vármegyére is kiemelten összpontosít.

– Vármegyénk az iparilag kevésbé fejlett térségek közé tartozik, ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy az elmúlt időszakban számos ipari fejlesztés történt a választókerületemben is – tette hozzá. Példaként említette az Airbus, a Satys és az Eurofins gyulai jelenlétét, beruházásait, a Csaba Metál szeghalmi telephelyén megvalósuló fejlesztéseket, a vésztői, megmunkálással kapcsolatos beruházási projektet, és – fogalmazott – Sarkadon is gondolkodnak hasonlóban.

Dr. Kovács József kitért a mezőgazdaság, illetve az ahhoz kapcsolódó feldolgozó ipar fejlesztésének jelentőségére. Mint mondta, ez utóbbi azért is lényeges, mert a késztermékek eladása mindig jövedelmezőbb.

Erdős Norbert: jól látható lesz az elvégzett munka

Erdős Norbert, a 4. számú választókerület országgyűlési képviselője elmondta, Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozatával maximálisan egyetért. A magyar gazdaság fejlesztésének irányait két felelős miniszter és annak szakmai csapatai – dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, valamint Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter – határozzák meg.

– S hogy milyen irányt vesz a fejlesztés hazánkban, Magyarországnak mely térségei kerülnek a fókuszba, az elsősorban rajtuk múlik. Ebben a tervezőmunkában nagy megtiszteltetés, hogy én a területfejlesztési miniszter mellett miniszteri biztosként vehetek részt. Reményeink szerint 2-3 éven belül ez az általunk megkezdett munka Békés vármegyében is érzékelhető és jól látható lesz – tette hozzá a politikus.

Zalai Mihály: jelen van a szükséges ipari kultúra

Beruházásokban reménykedhet a térség Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke szerint. Hozzátette: azért is örvendetesek Orbán Viktor miniszterelnök szavai, mert Békés vármegye felzárkóztatásához olyan célzott fejlesztésekre is szükség van, amelyekben a kormányzat az illetékes, a kompetens. Úgy véli, tartalékokkal a munkaerő tekintetében rendelkezik Békés vármegye, mivel a térségben az országos átlagnál magasabbak a munkanélküliségi mutatók.

Az állami infrastrukturális beruházások, mint az M44-es, valamint a Békés Vármegye Önkormányzata által menedzselt, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében megvalósult és a TOP Plusz részeként megvalósuló fejlesztések lehetőséget jelentenek ipari fejlesztésekre. Azok pedig újabb munkahelyeket teremthetnek, illetve ennek eredményeként magasabb béreket eredményezhetnek – folytatta Zalai Mihály elnök, aki szerint fontos, hogy Békés vármegyében létezik az az ipari kultúra, amely szükséges az ide érkező befektetőknek, a vállalkozóknak, azaz vannak a térségben hagyományos iparágak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában