A természet őre

2023.03.13. 12:00

Új, elektromos triciklivel gyűjtheti a hulladékot Csabán Szelektív Laci – videóval

Pár hét múlva már az újonnan érkezett, elektromos triciklivel gyűjti az újrahasznosítható szemetet, a papírt a Lencsési lakótelepen Siti László. Szelektív Laci, a természet őre elmondta, hogy több dolgot át kell még addig alakítani a járgányon. Többek között tető is kerül rá, amire a tervek szerint napelemeket helyez, hogy azzal töltse az akkumulátorokat. A tricikli nyergében úgy fogalmazott, olyan, mintha egy Harley-Davidsonon ülne.

Licska Balázs, [email protected]

Olyan, mintha egy Harley-n ülne – mondta Siti László, vagy ahogy a Lencsésin ismerik, Szelektív Laci /Fotók: Für Henrik/

– Sokszor előfordul, hogy be kell mennem a Lencsési lakótelepről a belvárosba, hogy hosszabb utat kell bejárnom, miközben gyűjtöm a szelektív hulladékot. Egy ismerősöm nézegette, és innen jött az ötlet, hogy nekem is jó lenne némi átalakítás után egy elektromos járgány. Megtetszett. Vácról jött, egy bácsié volt, aki horgászni járt vele – mutatta be a nemrég érkezett elektromos triciklit Siti László. Hozzátette, abban, hogy beszerezze a járgányt, sokan támogatták, többek között a lakótelepiek is, nagy öröm számára, hogy szeretik, megbecsülik, elismerik tevékenységét.

Szelektív Laci közel harminc éve gyűjti az újrahasznosítható hulladékot.

Egy kukásautón volt rakodó, akkor látta, hogy rengeteg, még felhasználható szemetet, papírt dobálnak ki az emberek, akkoriban ugyanis nem volt ennyire kiépítve Békéscsabán a szelektív hulladékgyűjtés rendszere. Először csak kerékpárral, kiskocsival járta a környéket. A helyiek megkedvelték őt és a szolgáltatását is, egyre többen kezdték kimondottan neki összeszedni a papírokat. Eddig egy hagyományos, tekerős triciklivel, illetve két óriási, húzható kocsival járta a környéket – ez a járműpark bővült most az elektromos triciklivel.

A Lencsési út végén, a volt ruhaipari szakközépiskola udvarán lévő telephelyéről indul, végigmegy a lakótelep egyik oldalán, vissza pedig a másik oldalon jön; igaz, előfordul, hogy telefonhívásra célirányosan halad. Elsősorban a boltokat veszi célba, de megesik, hogy a lakók leintik, és akkor felmegy az emeletre az összegyűjtött papírért, vagy kinyílik számára a lenti garázsajtó. Az, hogy egy ilyen, csaknem öt kilométeres kör mennyi időt vesz igénybe, függ attól is, hogy mikor telik meg a kocsi, de általában másfél-két, legfeljebb három óra alatt végez.

A hideg és csapadékos időjárás sem veszi el a kedvét, az erős szél viszont igen, mert az fel tudná borítani.

Időszakosan a belvárosig is elmegy, különféle vállalkozásoktól hozza el a papírokat, és ilyenkor például rendet tesz az Árpád fejedelem téri szelektív szigetnél is, ha fejetlenséggel találkozik – mivel a nagy kartonpapírok nem férnek be a gyűjtőkbe, azokat kénytelen a lakók a konténerek mellett letenni. Nem jellemző, hogy érdekességekre bukkan a szemét között, bár volt, hogy dísztárgyakat talált, illetve egyszer tízezer forint ütötte a markát.

Nagy öröm számára, hogy szeretik, megbecsülik, elismerik tevékenységét. 

A természet őrének telephelye annyira ismert a környékben, hogy vannak, akikhez nem is kell elmennie, mivel elviszik neki az újrahasznosítható hulladékot. Az sem jelent gondot, ha pont nincs ott, sokan csak úgy beteszik neki a kartonokat, az újságokat. Mosolyogva mondta: egyik nap valóságos szeméthegy fogadta. A gyűjtés után a kartonokat összeköti, az összekötözött újságokat pedig dobozba teszi – majd jön értük a felvásárló.

– Szeretem csinálni – hangsúlyozta Szelektív Laci, aki munkaidejében is az újrahasznosítható hulladékot gyűjti: a szemétszállító cégnél, a szelektívhulladék-begyűjtő részlegen rakodó. Nem rejtette véka alá, hogy a műszak utáni tevékenység némi keresetkiegészítést jelent számára. Kiemelte azonban, hogy költenie is kell: a járgányokat karban kell tartania, mivel kopnak, illetve kellő kalóriára is szüksége van, hogy mindezt csinálhassa.

Más képet mutat majd az átalakítás után

Javítani kell a terhelhetőségén, hogy ez is elbírhasson legalább két mázsát. A hátsó gumit le kell cserélni, mivel repedezett, az ülést meg kell emelni, a fogót át kell alakítani – magyarázta Siti László, hogy milyen munkák várnak rá és a mesterekre a közeljövőben az elektromos tricikli kapcsán. Egyébként kipróbálta már: megy rendesen, mint fogalmazott, harap. Úgy véli, biztosan beválik. 

A raktere nagyjából akkora, mint az eddiginek. Azonban, hogy több papír is elférhessen benne, egy felépítményt szerel rá a régihez hasonló módon, így kerül majd rá tető is – arra pedig napelemet tervez, hogy környezetbarát módon tölthessék az akkumulátorokat. 

Szeretné az újonnan érkezett járgányt is felszerelni fényekkel és világításokkal, mivel nyilván közlekedik vele, illetve más módon ugyancsak ékesíteni, hogy még tetszetősebb legyen. Hozzátette, menet közben biztos, hogy jönnek az ezzel kapcsolatos ötletek. Hangsúlyozta: ha készen lesz, biztos, hogy nem olyan képet mutat majd a zöld tricikli – aminek színe jelképes is lehetne –, mint most.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában