Hetedik

2023.03.18. 17:57

Tacskófelvonulással ünnepelték a gyulai Almásy-kastély születésnapját – galériával, videóval

Látványos tacskófelvonulással, tacskótalálkozóval és számos különleges programmal ünnepelték a gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont megnyitásának hetedik évfordulóját szombaton délelőtt.

Papp Gábor [email protected]

Fotók: Für Henrik

A program nyitóakkordjának számító tacskófelvonulás a Bodoki Károly szobortól indult, ahol a teret már jóval a 10 órai kezdés előtt megtöltötték a tacskók, gazdáik és az érdeklődők. A látványos menet azután innen vonult a szombati programnak helyet adó Almásy-kastély elé, ahol már második alkalommal szerveztek tacskótalálkozót. Ez a kutyafajta ezer szállal kötődik a patinás épülethez, hiszen – mint azt korábban megírtuk –, Schell Antónia, Almásy Dénes gróf egyenesági leszármazottjának visszaemlékezései szerint a családnak több tacskója is volt. 

Schell Antónia anyai nagyanyja Almásy Gabriella, dédnagyapja gróf Almásy Dénes, dédnagyanyja Károlyi Gabriella volt. Édesanyja, Woracziczky Johanna kimondottan kötődött ehhez a helyhez, a kis Antóniának is a gyulai kastélyban adott életet.

Fekete-Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, az Almásy-kastély megnyitásának hetedik évfordulója azért is alakult izgalmasan, mert a látogatóközpontban kialakított állandó kiállításon hamarosan a félmilliomodik látogatót köszönthetik.

– Ennél azonban lényegesen többen fordultak meg a kastélyban, illetve a kastély előtti különleges parkban, hiszen az elmúlt években számtalan rendezvényt, programot szerveztünk, amelyek további érdeklődőket vonzottak. Az elmúlt hét esztendőben olyan egymillió látogatót vonzott a kastély és annak környéke – fogalmazott a szakember.

A hétvégi hetedik születésnappal kapcsolatban elmondta, ismét olyan rendezvényt igyekeztek életre hívni, amely a családok valamennyi tagjának, a legkisebbeknek is kellemes kikapcsolódást ígért. 

A tacskótalálkozón a felnőttek mellett rengeteg gyermek, illetve fiatal vett részt. A délelőtti programot emellett tacskószépségverseny, tacskójelmez- és futóverseny is színesítette. 

A kastélypark gyakorlatilag teljesen megtelt az érdeklődőkkel, miközben a tacskótalálkozó lebonyolításában az Alt Sándor elnök vezette Gyulai Kutyás Agility Szabadidősport Klub tagjai voltak a szervezők segítségére. A versengésekre több mint hatvan kutyust neveztek, de legalább száz tacskó és persze gazdáik voltak jelen az eseményen.

Mint azt Fekete-Dombi Ildikótól megtudtuk, emellett több programot is szerveztek. Az érdeklődők tematikus kastélylátogatáson vehettek részt, amelynek keretében abba pillanthattak be, hogy miként ünnepeltek egykoron az épületben. 

A gyerekek számára speciális tárlatvezetést tartottak, amin a gyerekek plüsskutyusukkal hallgathatták az érdekes, nekik szóló történeteket, ahogy a tárlatvezető is egy nagyobb tacskóplüssel mesélt nekik.

Munkácsyhoz köthető kiállítás érkezik

Az elmúlt hét évben a kastély számos szép sikert ért el, mind a látogatói visszajelzések, mind a szakmai elismerések terén.

– Munkatársainkkal közösen nagyon fontosnak tartjuk, hogy a programkínálatot folyamatosan gazdagítsuk. A kastély hozzátartozik a város turizmusához, éppen ezért nagyon lényeges, hogy új rendezvényeket, új tematikus tárlatokat hívjunk életre – fogalmazott. A szakember kiemelte, az időszaki Sisi-kiállítás szeptember 30-ig látható a kastélyban, és még idén érkezik egy Munkácsy Mihályhoz köthető tárlat is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában