Kvíz

2023.03.26. 11:27

Sírás és nevetés: tesztelje színházi tudását!

Március 27-e a színházak világnapja. A Nemzetközi Színházi Intézet 1975-ben döntött úgy, hogy a világ valamennyi országában egy üzenettel köszöntsék e napot. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet – és tágabb értelemben a kultúra – fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt. A színházi világnapra mi egy kvízt hoztunk.

G. Cs.

Fotó: shutterstock.com

1.
A 16. század végén Londonban épült Globe Színház melyik híresség nevéhez fűződik?
2.
Mi volt az első, itt előadott Shakespeare-darab címe?
3.
A Bostoni Operaház 1928. október 29-én nyitotta meg kapuit. Minek épült eredetileg?
4.
A Teatro alla Scala (vagy La Scala) egyike a világ leghíresebb operaházainak. Melyik városban található?
5.
A II. században épült a Damaszkusztól nem messze található Bosra színháza, mely az egyik legjobb állapotban megmaradt római színház. Mekkora (volt) a befogadóképessége?
6.
A görög vallás egyik legfontosabb színhelye abban a városban volt, ahol Apolló szentélye is állt. A város IV. században épült színháza 4000 férőhellyel rendelkezett. Hol is van ez?
7.
Ez a színház az I. században épült, és egészen 391-ig zavartalanul működött, az egyház azonban nem nézte jó szemmel a szerintük barbár előadásokat, és bezáratta. Mi a színház neve és hol található?
8.
A világ egyik legmeredekebben emelkedő ókori színháza 10 ezer néző befogadására volt alkalmas és Törökország égei-tengeri partján található. Mi a színház/ókori város neve?
9.
A pesti Nemzeti Színház lett 1882-ben a világ harmadik villanyvilágítással felszerelt színháza (Az első a londoni Savoy volt). Ekkor hány darab villanykörtét szereltek fel az épületben?
10.
A világ jelenleg leghosszabb ideje futó színdarabját 1952-ben mutatták be először. Mi a színdarab neve?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában