Keti Thür

2023.03.19. 15:00

Saját traumáit is feldolgozta a kötegyáni írónő

Szexuális abúzus, gyilkosság, egy óriási családi rejtély is megjelenik Keti Thür legújabb, önéletrajzi ihletésű, A megsebzett hattyú dala című kötetében. A kötegyáni szerző elmondta, hogy saját, fiatalon megélt traumáit is igyekezett feldolgozni a könyv írásakor. A regény fontos mondanivalóval bír: figyelni kell a gyerekekre, meg kell védeni őket, és ebben a tekintetben teljes mértékben egyetért azzal a véleménnyel, hogy ennek érdekében szigorú törvényre van szükség.

Licska Balázs

A megsebzett hattyú dala címmel jelent meg a közelmúltban Keti Thür legújabb, részben önéletrajzi ihletésű könyve. A szerző felvétele

– Bár ugrálok az idősíkok között, ez egyáltalán nem zavaró, így is nyomon követhető a történet – hangsúlyozta a szerző. A leírások helyett ezúttal is inkább a párbeszédekre helyezte a hangsúlyt, a karaktereket pedig alaposan kidolgozta, mindenkiről tudni lehet, hogy milyen jellem és mi várható tőle. Keti Thür hozzátette, hogy szereti elgondolkodtatni az olvasókat, így a mostani kötete is komoly mondanivalóval bír.

A sztori eléggé megrázó. A főhőse egy kismama, aki folyamatosan a kórházba jár, mivel férje kómába esett, miután elgázolta és cserben hagyta egy autós. Így a nőnek egyedül kell megküzdenie várandóssága problémáival, a költözéssel – és pakolás közben rábukkan a gyerekkorában írt naplóra, és ennek hatására felszínre kerülnek azok az emlékei, amelyeket védekezési mechanizmusként elnyomott, és el is felejtett.

Nem véletlen, hogy a könyv nem ajánlott 18 éven aluliaknak. Szerepel benne szexuális abúzus, gyilkosság, prostitúcióra kényszerítés, zsarolás, illetve egy óriási családi rejtély is, amelyre csak a több mint kétszáz oldalas kötet végén derül fény. Sőt, a végén hagy egy hatalmas kérdőjelet is a szerző, tehát bizonyos elemeiben akár a történet folytatása is várható. Keti Thür szerint a könyv alapvetően kalandregény, de krimivel és romantikával is átitatta.

– Mind hordozunk magunkban kisebb-nagyobb sérüléseket. Minden egyes lelki seb meghatározza a személyiségünket, a gondolatainkat, a cselekedeteinket. Én sem számítok kivételnek. Hosszú-hosszú évek alatt hordoztam magamban olyan terheket, amelyek meghatározták a mindennapjaimat – írta a könyve előszavában Keti Thür. Mint fogalmazott, a kötet önéletrajzi ihletésű, ugyanakkor tele van fiktív, kitalált elemekkel. Elmondta: az ő családi körében is volt példa szexuális abúzusra. Sőt vele ugyancsak előfordult, hogy amikor fiatal volt, egy felnőtt ismerős közeledett hozzá furcsa módon.

Szerinte a gyerekek nagy része áldozata valamilyen családon belüli bántalmazásnak. A kötetben azzal is foglalkozik, hogy mit élhet át egy fiatal mind testileg, mind lelkileg ilyen esetben. Azt a kérdést is felteszi, hogy fordulhat-e bizalommal egy gyerek egy felnőtthöz, és hogy ha családon belüli esetről van szó, akkor hogyan mondhatná el, hiszen pont az árulta el, akinek meg kellett volna védenie. Ha viszont nem beszél, akkor nem talál magának gyógyírt, és azt hiszi majd, hogy ő a hibás. Keti Thür szerint a bántalmazott mindig kiszolgáltatott is, egy gyerek pedig főleg.

– Az, akit bántalmaztak, felismeri a jeleket azokon, akiket bántalmaznak – folytatta a szerző, utalva a könyvre, hogy ott például a főhős, a fiatal lány, miután szexuális abúzus érte, elkezdi tépkedni a haját, sebeket ejt magán. Szerinte tipikus eset, hogy a korábban nyitott gyermek hirtelen zárkózottá válik, de az is lehet, hogy az addig zárkózott nyit mindenki felé. És hangsúlyozta: a bántalmazások általában nem egyszeri esetek, hanem folyamatosan jelen vannak.

Figyelni kell, meg kell védeni a gyerekeket

A gyerek minden korban gyerek, és ha elszenved egy bántalmazást, akkor azt ugyanúgy reagálja le most is, mint ötven éve. Figyelni kell a gyerekekre, a jelekre, beszélgetni kell velük, hogy ne féljenek, hanem mondják el bátran, ha sérelem éri őket. Ha nem tudják elmondani, akkor nagy baj van – mondta Keti Thür, aki édesanyaként és nagymamaként is erre tanította gyermekeit, unokáit.

A megsebzett hattyú dala című könyvének is a legfőbb üzenete az, hogy figyelni kell a gyerekekre, hogy meg kell védeni őket. Beszélt arról is, hogy teljes mértékben egyetért azzal az állásponttal, hogy ennek érdekében szigorú törvényre van szükség, és hogy egy felnőtt semmilyen körülmények között nem gondolhat egy gyermekre szexuálisan, úgy véli, hogy ez beteges jellemre vall.

Keti Thür egy csatornát is indított az egyik legnagyobb videómegosztó portálon Főzzünk és olvassunk Keti Thürrel címmel. Miközben részleteket olvas könyveiből – a legújabból is fog –, régi, tradicionális recepteket mutat be úgy, hogy a kezdők is értsék. Eddig mintegy negyven videót készített, a tepertős pogácsától a lángoson át az epres krémesig, és az egyikben például egy disznóvágás teljes folyamatát mutatta be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában