Iparkamara

2023.03.31. 15:39

Rekordot döntött a forgalom Magyarország és Románia között

Hetedik alkalommal tartott a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara külgazdasági évnyitót Budapesten, ahol a magyar-román gazdasági kapcsolatok is előtérbe kerültek.

L. B.

A rendezvényen dr. Orosz Tivadar is előadást tartott

Fotó: BMKIK

A csütörtöki találkozón részt vett dr. Orosz Tivadar, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a kamara gesztorságában működő magyar-román tagozat elnöke; Rák János, a tagozat titkára; illetve Szikszai Csaba, a kamara külgazdasági osztályának vezetője is. A rendezvényen előadást tartott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, majd a konferencia panelbeszélgetésekkel folytatódott. 

A magyar-román tagozat elnökeként dr. Orosz Tivadar elmondta, Magyarország és Románia között régóta jó a kapcsolat, és tavaly rekordforgalmat bonyolított a két ország. 2020-ban 8 milliárd, 2021-ben 10 milliárd, 2022-ben pedig 12,5 milliárd euró volt a forgalom. Hazánk exporttöbblete évenként megközelítette a 3 milliárd eurót, az előző évben az exportunk Romániába 7,6 milliárd euró, importunk pedig 4,9 milliárd euró volt.

Az előadásában kitért arra is: a román lej stabil fizetőeszköz, a szomszédos országban alacsonyabb volt az infláció, mint hazánkban, a pénzügyi helyzetük a lehívható európai uniós forrásoknak köszönhetően stabil. Romániában minél gyorsabban szeretnék bevezetni az eurót is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában