Beruházás

2023.03.04. 17:38

Régi pavilonsor csúfítja a gyönyörűen megújuló csabai piacot

A piac több mint 8 milliárd forintos fejlesztése is téma volt a városi közgyűlés nemrég tartott ülésén, amikor a létesítményt is üzemeltető Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. idei üzleti terve napirendre került. A munkálatok rövidesen véget érnek, a kereskedők és a vevők pedig nyár elején vehetik birtokba az új pavilonsort és vásárcsarnokot. A piac közepén megmaradt, elavult állapotban lévő, magánkézben lévő pavilonsor miatt lépéseket tervez az önkormányzat.

Licska Balázs, [email protected]

Napokon belül készre jelenthetik a beruházást, a vásárlók és a kereskedők pedig nyár elején vehetik birtokba a piacot

Fotó: Für Henrik

Opauszki Zoltán tanácsnok, a pénzügyi bizottság elnöke az ülésen hangsúlyozta, miszerint célegyenesben van a fejlesztés, és hogy egyetlen létesítményt illetően eddig nem valósult meg ekkora, 8 milliárd forintos beruházás Békéscsabán. Hozzáfűzte, jelentős a várakozás mindenki részéről. Nagy a felelősség is, hiszen meg kell tölteni vásárlókkal, ehhez viszont olyan kereskedőkre, kistermelőkre van szükség, akik és akik portékái, szolgáltatásai vonzzák a vevőket.

Kiemelte, hogy a városképet is meghatározó, attraktív beruházásról van szó, és hogy a piac nemcsak kereskedelmi, hanem turisztikai szempontból is fontos létesítménnyé válik. Segíteni kell, hogy a békéscsabai piac és az, hogy mennyire kiváló, ismert legyen. Felvetette, hogy a vagyonkezelő zrt. eddig milyen lépéseket tett, amelyek érintik a bérlőket, a kereskedőket, illetve a vásárlókat.

A régi pavilonsor
Fotós: Für Henrik

Március közepén jelenthetik készre a kivitelezést

Szarvas Péter polgármester kérdésére, hogy a bérlők mikor vehetik birtokba a területet, dr. Sódar Anita, a városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezetője ismertette: a kivitelezési munkálatok március közepére jelenthetik készre. Szeretnék, hogy május végére használatbevételi engedéllyel is rendelkezzenek, tehát akkor szeretnék átadni üzemeltetésre a teljes komplexumot, vagyis a megújult pavilonsort és a megépült vásárcsarnokot a vagyonkezelő zrt.-nek.

Kozma János, a vagyonkezelő zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy elkezdték az előzetes felméréseket, tartottak egy bejárást azon árusok számára, akik jelenleg is bérlők a piacon, és különféle helyeken – így a parkolóházban, valamint két a Trefort utcában két helyen – árulnak.

Minőségben igen, mennyiségben nem lesz jelentős változás

Jelezte, hogy bár a kiszolgálás minőségében óriási ugrás várható mind a kereskedők, mind a vásárlók felé, és egészen más kategória lesz a piac, mint amilyen eddig volt, mennyiségben nem lesz jelentős változás. Szinte biztos, hogy lesz bérlő a pavilonok mindegyikére, az Illésházi utca felőli, csarnokon belüli részek viszont egyelőre nem annyira keresettek, mert nem ismertek. Szerinte akkor lesz rentábilis, azaz fenntartható a piac, ha azokat a helyeket is sikerül értékesíteni.

Azt tervezik, hogy egy nyilvános, mindenki számára hozzáférhető pályázatot írnak ki – várhatóan áprilisban –, a kereskedők pedig adott helyekre jelentkezhetnek. Az értékelési szempontoknál pedig figyelembe veszik, hogy a leendő árus eddig bérelt-e helyet a piacon, fizetett-e rendesen.

A városi közgyűlés végül azt kérte, hogy a piaccal kapcsolatban készítsen egy külön előterjesztést a vagyonkezelő zrt. – a bérelhető helyek és a várható bérleti díjak mellett kitérve többek között a parkolási rendre is, miután Kozma János vezérigazgató azt ígérte, hogy arra is lesz javaslata.

Rontja az összképet a megmaradt pavilonsor

Szarvas Péter polgármester elmondta, hogy a piac közepén volt egy teljesen magántulajdonban lévő pavilonsor nagyjából 300 négyzetméteren. Az önkormányzat ennek kétharmadát megvásárolta a tárgyalások eredményeként, közös megegyezéssel, egyharmadát viszont nem tudta megszerezni. Ezért most is van egy csík a piac területén, csúfítva az egész látványt, az összképet. Kiemelte, hogy ez az állapot nem felel meg az eredeti céloknak. Ezért meg kell nézni, hogy miként lehet beavatkozni a folyamatba, úgy véli, gyors és hatékony tervre van szükség, hogy a pavilonsor feletti rendelkezési jogot megszerezze az önkormányzat – ha a tárgyalások nem vezettek eredményre. Jelezte, hogy az önkormányzat tulajdona a felépítmény alatti terület, a helyzetet pedig az is bonyolítja, hogy a felépítmény társasházként működik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában