Békéscsaba

2023.03.13. 13:12

Petőfi és kora jelenik meg a Békés Megyei Könyvtár kiállításán

Petőfi és kora címmel rendeztek be, nyitottak Békéscsabán, a Békés Megyei Könyvtár földszinti részén a költő születésének 200. évfordulója apropóján kiállítást, amely április 29-ig tekinthető meg – ismertették a bibliotéka munkatársai, Krisán Rita, Palkovics Brigitta és Juhász Zoltán, hozzátéve, hogy ez is annak a sorozatnak a részét képezi, amelyet az intézmény tervezett a bicentenáriumra.

L. B.

Juhász Zoltán, Palkovics Brigitta és Krisán Rita mutatta be a könyvtárban a Petőfi és kora címmel április végéig látható kiállítást. Fotó: Für Henrik

A tárlat összeállításában fontos szerepet játszott a könyvtár saját gyűjteménye. Többek között Petőfi Sándorhoz, valamint az 1848/49-es forradalomhoz és szabadságharchoz köthető kötetek, -cédék és -hangoskönyvek is helyet kaptak a vitrinekben, és érdekesség egy 1800-as években kiadott példány a képeslapok sokasága vagy éppen egy korabeli tintatartó mellett.

Az szintén kiderül a kiállításból, hogy milyen volt a divat a reformkor idején. Nem véletlen a kapcsolódás, hiszen Petőfi Sándor dolgozott mind a Pesti Divatlap, mind az Életképek szerkesztőségében. A kiállításon látható, olvasható divatképek és leírások egyébként elektronikusan elérhetők egy online adatbázisnak hála máskor is a könyvtár olvasói számára. Hogy érzékletesebb legyen a tárlat ezen része, a Jókai színháztól kapott jelmezeket a bibliotéka.

A könyvtár által szerkesztett online helytörténeti enciklopédiába, a BékésWikire ugyancsak számos szócikket töltöttek fel Petőfi Sándor Békés vármegyei kötődése, barátai, ismerősei kapcsán. Izgalmas békéscsabai kötődés egyébként a költő és Szeberényi Lajos kapcsolata, akik a tárlat anyagában egy párbeszédet is folytatnak – ahogy azt tették anno nyilvánosan is.

Petőfi és Szeberényi 1838-ban selmecbányai tanulmányaik során ismerkedtek meg. A jó kapcsolat akkor vált szorosabbá, amikor a költő bátorító hangvételű bírálatot kapott Szeberényitől egy önképző körben tartott bemutató után. Aztán a barátság elhalványult, majd 1845-ben ellenségeskedésbe csapott át, és még az is felmerült, hogy párbajoznak. Szeberényi Lajos 1851-től Csabán tanított a magyar tannyelvű reáliskolában.

A kiállításhoz kapcsolódóan egy játékot is hirdetett a bibliotéka. Azok között, akik megnézik a tárlatot és helyesen válaszolnak a kérdésekre, majd a kitöltött szelvényt leadják az információs pultnál, egyéves ingyenes beiratkozási lehetőséget sorsolnak ki. Egyébként március 14-én, kedden is tartanak akciót: akik helyesen válaszolnak két, 1848/49-hez kapcsolódó kérdésre, kedvezményesen iratkozhatnak be a könyvtárba. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában