Átadási ünnepség

2023.03.03. 14:57

Óvoda lett az iskolából Kevermes központjában – galériával

Korszerű, családbarát óvoda létrehozására nyert TOP-os pályázati forrást Kevermes önkormányzata. A 350 millió forintos támogatási összegből a község központjában egy használaton kívüli, volt iskola épületét átalakították, felszerelték a legmodernebb nevelési eszközökkel, és pénteken felavatták.

Csete Ilona [email protected]

Fotók: Für Henrik

A nagyszabású beruházás keretében, a fejlesztéssel egy új óvodai telephely kialakítását valósították meg a kevermesi önkormányzat tulajdonában álló ingatlanban. A támogatás mértéke 100 százalékos volt. Az átadási ünnepségre a létesítmény óvodásai műsorral készültek.

Erdős Norbert, a választókerület országgyűlési képviselője emlékeztetett, 1942 óta napjainkig az eredeti, régi, elavult épületben kapott helyet az óvoda. Jó döntésnek nevezte, hogy egy korábbi, 100 milliós projektet visszaadott az önkormányzat, abból ugyanis nem lehetett megoldani ezt a nagyszabású fejlesztést.

Ebből a hajdani, 4 osztályos iskolából a 350 milliós támogatással viszont egy minden igényt kielégítő beruházást tudtak megvalósítani. A projekt része volt a 40 millió forint értékű eszközbeszerzés is.

–  Ilyen az, amikor az önkormányzat, a katolikus egyház és a lakossági hozzáállás segít egy ügyet. Ez lesz a végeredmény. Ennek az óvodának van jövője, így Kevermesnek is – tette hozzá a politikus, majd Lantos Zoltán polgármester elevenítette fel évtizedekre, sőt, az 1800-as évekre visszatekintve, hogy milyen kezdeményezések voltak a faluban a legkisebbek elhelyezési körülményeinek megoldására.

A szalagot dr. Lipcsei Imre, dr. Bódi Beáta, Zalai Mihály, Erdős Norbert, Lantos Zoltán és dr. Kiss-Rigó László vágta át. A háttérben Pálné Nagy Márta.

–  Mi Kevermesen vagyunk itthon. Óvodánk átadását ünnepként éljük meg, mert mérföldkő az életünkben. Ezt a megújult, egykori iskolaépületet újra a jövő formálói töltik meg, mostantól az óvodásaink – mondta ünnepi beszédében a polgármester, aki jó döntésnek nevezte a 2012-est, amikor az önkormányzat oktatási, nevelési intézményeit a katolikus egyház fenntartásába adta, hiszen a falak közé a szeretet létformáló ereje is beköltözött.

Az új óvodai telephely kapcsán elhangzott: az óvoda immár egy kívül-belül megújult környezetben, a színvonalas, minőségi nevelés feltételeinek a biztosításával várja a gyermekeket.

Van benne 3 csoportszoba, tornaszoba, kiszolgáló helyiségek. A beruházás 3-6 éves gyermekek elhelyezését biztosító 10 új férőhely kialakításához és 65 meglévő férőhely fejlesztéséhez járult hozzá.

Az óvodásoknak csodálatos környezetet teremtettek.

Dr. Bódi Beáta, a Békés Vármegyei Kormányhivatal igazgatója személyes, édesanyai impulzusait is megosztotta a hallgatósággal és sok, játékkal töltött pillanatot kívánt a kevermesi gyerekeknek, az óvodapedagógusaiknak e falak között, hiszen önmagában egy épület kevés, annak tartalmat a gyermekek, az óvó nénik és a dajkák adnak.

– Nagyon fontos, hogy a gyerekek egyedi igényeihez igazodva, biztonságos környezetben, nagy szeretetben töltsék itt mindennapjaikat. Elismerésemet fejezem ki mindenkinek, aki részt vett ebben a nagy munkában. Csodálatos környezetet teremtettek az óvodásoknak.

Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke látva a környék polgármestereit, úgy fogalmazott, minél kisebb egy település, annál többen osztoznak az örömében. Felidézte a képviselő-testület azon nehéz döntését, amikor forráshiány miatt egy már megnyert, 100 milliós támogatásról lemondott.

– A testület bölcsességét és bátorságát mutatja a döntés. Hittek abban, hogy lesz nagyobb forrás, amiből egy ilyen komoly beruházás elkészülhet – hangsúlyozta az elnök, majd utalt arra is, mennyivel több támogatás érkezik a hátrányos helyzetű kovácsházi járásba a 2021/2027-es ciklusban, amiből ilyen és ezekhez hasonló, korszerű projektek valósulhatnak meg. Kiemelte a kevermesieket, akik minden fejlesztési lehetőséget megpályáztak, kihasználtak, amit a TOP-pályázatok kínáltak.

Püspöki áldás

A kevermesiek püspöki áldást kértek a megújult óvodai épületükre. A Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda új óvodai telephelyének helyet adó ingatlan tulajdonosa Kevermes önkormányzata, az óvodai intézmény fenntartója a Szeged-Csanádi Egyházmegye. Dr. Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke az áldás előtt elmondta, új jogi környezetbe került a napokban az egyházi köznevelés.

– Lényege: lehetőség van arra, hogy ilyen épületek tulajdonosa és fenntartója egy jogi személy legyen a hatékonyabb működés érdekében. Ha egy a tulajdonos és a fenntartó, a stratégiai tervezés könnyebb. A mi egyházmegyénk szándéka és hozzáállása az, hogy az önkormányzatokra bízzuk a döntést. Készek vagyunk arra, hogy bármit választ az önkormányzat, az szolgálja hatékonyan a köznevelés ügyét – tette hozzá a püspök.

Az óvodaavatás kapcsán mindenkinek köszönetet mondott, akik hozzájárultak a projekt sikeréhez, majd megáldotta az épületet, a benne dolgozókat és az óvodai ellátást kapó gyerekeket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában