MAGOSZ

2023.03.17. 09:45

Oroszlánrészt vállalnak az agráriumban az ifjú gazdák Békésben is

Békésben 2020-ban alakult meg az Ifjú Gazdák Békés Vármegyei Gazdaköre. A szervezet tagja a Magosz Ifjú Gazda Tagozatának, mely Gödöllőn tartotta csütörtökön első kongresszusát. Békés vármegyét az ifjú gazdák részéről Vincze Dávid Edgár elnök mellett Óvári Csaba, Óváriné Hronyecz Ivett, Rákóczi Andrea, Kondacs Andor és Hernádi Noémi képviselte.

Ny. L.

A Békés vármegyei ifjú gazdák a gödöllői kongresszuson. Hátul (balról) Óvári Csaba, Óváriné Hronyecz Ivett, Rákóczi Andrea, elöl (balról) Kondacs Andor, Hernádi Noémi és Vincze Dávid Edgár

– A szakmai munka mellett komoly szerepet kap tagozatunk az agráriumot érintő kérdések véleményezésében, a döntések előkészítésében és a társadalmi szerepvállalásban – hangsúlyozta Vincze Dávid Edgár. – Az új generáció is magáénak érzi a jelmondatot: „Rólunk, nélkülünk ne szülessen döntés!" Az uniós, új Közös Agrárpolitikában (KAP) is hangsúlyos a fiatalok támogatása, nagyságrendileg nagyobb forrásokhoz juthatnak. A generációváltás, a birtokátadás – melyet ugyancsak támogatnak, megkönnyítenek jogszabályokkal – zajlik Békésben is, az ifjú gazdák egyre inkább oroszlánrészt vállalnak az agráriumban. A kongresszus pedig erősítette az országos összefogást, hogy a nehéz időkben is minél sikeresebbek lehessünk.  

A tanácskozáson Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke köszöntőjében kiemelte: az agrárkamara minden eszközével a fiatalok rendelkezésére áll, ilyen a falugazdász-hálózat, a letölthető tájékoztatók, a KAP-kalkulátor. Az új KAP jóval gazdagabb forrásokat biztosít a fiatalok részére. A jövedelemtámogatás alapja a korábbi legfeljebb 90 hektárról 300-ra emelkedik, összege pedig közel két és félszerese lesz.

Fotós: Lévai Zsolt / Forrás: NAK

– A magyar vidék bázisa a mezőgazdaság – mondta Nagy István agrárminiszter megnyitójában. Hangsúlyozta, a magyar termőföld nem lehet kivetett adó alapja, ezért a nemzeti kormány a szakmai szervezetekkel együttműködve mindent megtesz a földadó bevezetése ellen. Kifejtette, korábban egy érzelmi alapokon gazdálkodó generáció kezében voltak a termőföldek, akiket most egy innovatívabb, racionálisabb alapokon gazdálkodó generáció követ.

A kongresszuson Papp Zsolt György, a Magosz Ifjú Gazda Tagozatának elnöke (balra), dr. Nagy István, Jakab István és Győrffy Balázs Fotó: NAK/Lévai Zsolt

Jakab István, a MAGOSZ elnöke kiemelte, beérni látszik az elmúlt 30 év közös célokra fókuszáló, töretlen és elhivatott munkája. Felhívta a fiatalok figyelmét arra, hogy a sikeres boldogulás kulcsa a 21. században a közös gondolkodás. A fiataloknak fel kell használniuk az előttük járó, korábban nagy küzdelmeket átélt idősebb gazdatársak tapasztalatait, és ezt kell kiegészíteniük innovatív gondolkodásmódjukkal.

A megnyitó után jelképesen átadták a földadóval szemben összegyűjtött aláírásokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában