Testületi ülés

2023.03.20. 19:51

Orosházán nem követelt emberéletet a tűz tavaly

Beszámoltak az orosházi képviselő-testület előtt a tűzoltók, de mellettük napirenden volt a hétfői ülésen a buszmenetrend, a népkonyha, a tehetséggondozási pályázat is sok egyéb mellett.

Cs. I.

Fotó: Shutterstock

Az orosházi tűzoltóparancsnok, Bohák János éves, írásbeli beszámolója a település tűzvédelmi helyzetéről és a kapcsolódó intézkedésekről szólt. A képviselőknek szóbeli kiegészítésében azt is elmondta, a tűzesetek számának a növekedése a nyári, nagyon száraz időszak miatt következett be. Az ok pedig: emberi mulasztás. Békésben egyébként tavaly nyolc emberéletet követelt a tűz, szerencsére Orosházán nem volt ilyen tragédia.

A parancsnok hangsúlyozta: tilos minden szabadtéri égetés. A lakosság felé tett felhívásában kérte, mindenkor ha tüzet észlel valaki, azonnal hívja a segélyhívót; az égő csikkeket ne dobják el. Utalva a 2017-es pusztító viharra és károkozására, valamint az elmúlt év aszályos nyarára, az se kizárt, ha hirtelen nagy mennyiségű csapadékvíz zúdulna le a városra. Ezért azt ajánlotta, hogy minden ingatlantulajdonos gondoskodjon fáinak metszéséről. 

A csapadékvíz-elvezető átereszeket, árkokat tartsák tisztán. Bajkán György, az orosházi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője a MoLaRi-rendszer kapcsán tett kiegészítésében arról beszélt, ez a katasztrófavédelem saját beruházása, az üvegváros biztonságát szolgálja a jelzőrendszer. A két szakemberhez egy képviselői kérdés érkezett: mi az oka a sok téves riasztásnak? Bohák János válaszában elmondta, egyre több a beépített tűzjelző készülék, azoknál előfordul, hogy nem tűz miatt kapcsolnak be.

Tehetségbarát Önkormányzat Díj elnyerésére pályázik az önkormányzat a Kulturális és Innovációs Minisztériumhoz. Ha nyer, azt a forrást a helyi tehetséggondozó programokra fordíthatja – állt egy másik előterjesztésben. Amikor pedig a A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2022. évre vonatkozó szakmai és pénzügyi beszámolója került napirendre, a témával kapcsolatban a hozzászólók mindegyike elégedettségének adott hangot, jelezve, a játszótéren olyan szakmai munka zajlik, ami nem csak Orosházán, de egész Békésben példaértékű, legyen szó programokról, esélyegyenlőségről, nyitottságról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában