Beszámoló

2023.03.30. 09:34

Nyolcvanhétezer orvos-beteg találkozás történt Békésen

A békési képviselő-testület közelmúltban tartott ülésén beszámolt a munkájáról a Békési Gyógyászati Központ és Gyógyfürdő.

P. G.

A beszámolót Erdélyi Imola Erzsébet igazgató jegyzi. Az anyagból kiderül, hogy a laboratórium tavaly közel 300 ezer vizsgálatot végzett. A járóbeteg szakellátás keretében 2022-ben 86 ezer 588 orvos-beteg találkozásra történt. A szakmai anyag kitér arra is, hogy összesen 23 szakorvos rendel Békésen. A betegellátás jó, a lakosság teljes körű és azonnali ellátásban részesül. Az intézményhez három telephely tartozik, a József Attila utcai főépület, a Vásárszélen található épület, bőrgyógyászat, pszichiátria és a fogorvosok, valamint a Kőrösi Csoma Sándor utcai uszoda és gyógyfürdő, ahol szintén működnek szakrendelések.

A tavalyi évig a védőnői szolgálat is a rendelőintézethez tartozott. Békésen hét, Muronyban egy védőnői körzet működik, összesen 896 ellátott békési és 49 muronyi családdal. A három iskolai védőnő feladata többek között a komplex szűrések lebonyolítása. A legtöbb problémát a túlsúly, a gerincferdülés, a lúdtalp és a hanyag tartás jelenti. Ehhez társul a középiskolásoknál a magas vérnyomás, a látásromlás.

Mucsi András

A 8. számú felnőtt háziorvosi körzet az egyetlen olyan körzet, amit nem önálló gazdasági szervezet (praxis) keretében, vállalkozásban látnak el, hanem 2015-től a rendelőintézet része. A főállású háziorvos hiányában helyettesítő orvossal, közreműködői szerződés alapján látják el.

A másik betöltetlen körzet a 4. számú vegyes, gyermek és felnőtt fogorvosi körzet, amelynek orvosa nyugdíjba vonulásáig dr. Sándor Judit volt. Jelenleg 15 órában közreműködési szerződés alapján egy helyettes fogorvos látja el a feladatot.

A képviselő-testület ülésén Deákné Domonkos Julianna tanácsnok a köznevelési intézmények nevében mondott köszönetet a rendelőintézetnek, hiszen a tavalyi évben is kiváló volt a kapcsolat. Kiemelte a védőnők hatékony munkáját. Mint kiderült, új feladatként jelent meg az ukrán menekültekkel való munka.

Mucsi András önkormányzati képviselő, a humán és szociális Bizottság elnöke kiemelte a beszámolóból, hogy az intézmény igyekszik minden szakrendelést megtartani, és lehetőség szerint több szakorvossal segíteni a lakosságot. Az intézmény innovatív, folyamatosak az eszközbeszerzések és a fejlesztések.

Az intézmény színvonalas működését mutatja, hogy nemcsak a békési járás településeiről jönnek ide betegek, hanem azon kívülről is – hangsúlyozta értékelés során Mucsi András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában