Kiállítás

2023.03.16. 12:08

Munkácsy tárlat érkezik a szarvasi múzeumba

Izgalmasan telik az idei év is a szarvasi Tessedik Sámuel Múzeumban, ahol az aktuális tárlatok mellett most éppen a Szarvasi Városi Könyvtár vendégeskedik, illetve folyamatosan szervezik a tematikus programokat. Roszik Zoltán múzeumigazgató pedig elárulta, hamarosan egy Munkácsy Mihály festményeket bemutató időszakos kiállításnak is otthont adhatnak.

Vásári Erzsébet [email protected]

Roszik Zoltán igazgató

Fotó: Vásári Erzsébet

Roszik Zoltántól megtudtuk, a napokban fixálódott le, hogy idén nyáron, három hónapon keresztül egy Munkácsy Mihály kiállításnak adnak otthont. Az első körben mintegy 35 festményből álló tárlatot a dísztermükben láthatja majd a közönség, és kollégáival már nagyban készülnek rá. Hozzátette, a megnyitó idejét még nem határozták meg, de hamarosan arról is értesítenek.

A múzeumigazgató az egyéb idei programokról elmondta, még látható náluk a Szarvas 300 című kiállítás, amit a város újratelepítésének kerek évfordulója alkalmából hívtak életre, illetve szintén megtekintheti még a közönség a Vajda Péter Gimnázium alapításának 220. évfordulójára készült tárlatot. Ezek után érkezik majd a fent említett Munkácsy kiállítás, aminek végeztével visszarendezik a Szarvas 300 tárlatot.

Roszik Zoltán elárulta, az év végéig további két kiállításuk lesz a Tessedik Sámuel Múzeumban. Az egyik egy Roth Béla, szarvasi fényképész fotóiból és élettörténetéből berendezett tárlat, amit néprajzosuk, Balogh Tünde csinál majd. Továbbá a Szarka József régészük által korábban megtalált bronz depót tárják még a közönség elé. Ez utóbbinak most fejeződött be a restaurálása. Lesz ugyanakkor tárlatuk a Ruzicskay Alkotóházban is, ahol Szuhaj György életműkiállítása lesz látható, ami után a szarvasi alkotók munkáját mutatják be.

Az állandó kiállításokról Roszik Zoltán elmondta, folyamatosan megtekinthetők a múzeumban a Szarvas történetét bemutató régészeti leletek, illetve néprajzi tárlatok. A náluk látható régészeti kincsek a kőkorszaktól kezdve egészen az újratelepítésig mesélnek Szarvas és környéke történetéről. Ezek között található például egy tűtartó, ami látogatóik nagy kedvence, és aminek méretére sokan rácsodálkoznak. Van továbbá egy makettjük a régi várról, valamint dr. Domán Imre, Szarvas ismert és elismert állatorvosának, néprajzi gyűjtőjének és helytörténeti írójának néprajzi gyűjteménye is látható falaik között. Ezek mellett gyakran szerveznek szarvasi vonatkozású kiállításokat, amiknek részét képezik például a TSM Civil Múltkutatók, Czesznak Zsolt és Kelemen Gábor fémdetektoros leletfelderítők által talált kincsek, illetve a lakosság tagjai által őrzött, a város múltjáról mesélő ereklyék, amiket szívesen ajánlanak fel az emberek egy-egy tárlat erejéig.

A múzeumigazgató ismertette, jelenleg felújítása miatt náluk vendégeskedik a Szarvasi Városi Könyvtár, amivel jól tudnak együtt működni. Hozzátette, néhányan ki is használják ezt a helyzetet, és kölcsönzés után megnézik az aktuális kiállításokat is, vagy éppen fordítva.

A tárlatokon túl egyéb tematikus programokkal is készül a Tessedik Sámuel Múzeum. Legutóbb Farsangi Játszóház volt náluk, most pedig a pünkösdre és a húsvétra készülnek. Április elején lesz Húsvéti Játszóházuk, nyáron pedig a Munkácsy kiállítás apropóján különleges formában tartják meg a Múzeumok Éjszakáját.

A turisztikai szezonban érkeznek hozzájuk legtöbben

Roszik Zoltán kérdésünkre elmondta, tapasztalatai szerint igenis van még jövője a múzeumoknak, hiszen akadnak még bőven érdeklődők irányukba. Hozzájuk most sokan érkeznek alapból az épület néhány évvel ezelőtti felújítása miatt, mert kíváncsiak az eredményre. Közülük pedig a legtöbben az aktuális tárlatokat is megnézik, végül pedig meglepődve távoznak, hiszen elmondásuk szerint nem gondolták, hogy ilyen szép és gazdag anyaguk van.

A korosztályt illetően főként a 25 és 65 év közöttiek fordulnak meg náluk, illetve lesznek visszatérő vendégeik. Hozzátette, a kamaszokat és fiatalokat nehéz becsábítani a múzeumba, de ha a nekik szóló programokra betérnek, akkor szívesen néznek körül. Másik gyakori látogatókörük a házaspárok és a gyermekes családok, akik gyakrabban betérnek. Megdobja továbbá a látogatói létszámukat a turisztikai szezon, amikor szinte folyamatosan vannak látogatóik. A számokról elmondta, tavaly közel 7800-an tértek be a múzeumba egész évben, amely szám fele csupán a nyári látogatókat teszi ki. Ezt a 3600-3700 közötti számot szeretnék akár kétszeresére is növelni a Munkácsy kiállítással.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában