Mezőkovácsháza

2023.03.28. 18:55

Mini seprűt is készítettek a kézművesek, így ápolják a hagyományokat

A Kovácsházi Kézműves Kör csatlakozott a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák X. Országos Hetéhez.

Cs. I:

Fotó: Gigacz Balázs

Mezőkovácsháza nem csak határainkon belül, de azokon túl is híres kézműveseiről, gondoljunk csak horgolt karácsonyfájukra. Ám tartogatnak az asszonyok minden évszakban alkotói különlegességeket és ehhez teremtenek alkalmakat is.

A jubileumi sorozathoz az idei évben előszőr csatlakozott a kovácsházi kézműves csapat - értesült szerkesztőségünk.

A tematikus hét keretében a kör tagjai a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódva - a héten két alkalommal  - ellátogatnak az általános iskolába, ahol a gyerekek tojásdíszítési technikák rejtelmeibe nyerhetnek betekintést Kmetykó Gyuláné Marika néni és Szalkai Ferencné Zsuzsi útmutatásával.

A keddi szakköri napjukat egyfajta nyílt nappá szervezték át: az utcáról betérve a Mezőkovácsházi Városi Könyvtárba bárki részt vehetett a szövés mesterségének a bemutatóján; csatlakozhatott a kis cirokseprűt készítők lelkes csapatához is. 

– Településünkön régen nagy hagyománya volt a ciroktermesztésnek. Nekünk, a kör tagjainak egyik nem titkolt célunk, hogy a régi hagyományokat ápoljuk, és a magunk módján újraélesszük - indokolta a seprűkészítést a kézművesek vezetője, Jankó Erzsébet.

Az asszonyok lelkesen készülnek a Népi Kézműves Közösségek IX. Találkozójára is, amelynek az idei évben házigazdái lesznek. A májusi összejövetelnek a mezőkovácsházi Kalocsa Róza Művelődési Központ ad majd otthont.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában