Bemutató

2023.03.20. 19:55

Metszéssel fiatalítja a fát Békéscsabán

Sokan már elvégezték a metszést a kertekben, többen most hajráznak a művelettel.

Ny. L.

Erdei Lajos

Fotó: Bencsik Ádám

A békéscsabai Lencsési Közösségi Ház Mohácsy Mátyás Kertbarát Körének tagjai metszésbemutatóra Erdei Lajos fényesi kertjébe látogattak el hétfőn. A kertbarát kör elnöke elmondta, a metszéssel lényegében elkészült, de pár gallyat, szőlővesszőt meghagyott a bemutatóra is.

– Alma-, körte-, szilva-, kajszi- és őszibarackfáim vannak a gyümölcsösben, de a többféle szőlő sem hiányozhat – hangsúlyozta Erdei Lajos. –  A metszéssel megfiatalítjuk a fákat, kedvezően tudjuk befolyásolni a termés mennyiségét, minőségét. Ez a művelet hozzájárul a korona kialakításához, a fák élettartamát meghosszabbíthatjuk és optimális egészségi állapotukat fenntarthatjuk. A szellős koronában a gombás betegségek is kevésbé károsítanak.

Erdei Lajos kiemelte, őshonos gyümölcsfajtákat is meghagyott, termeszt, de kísérletezik újakkal is. Főként olyanokkal, melyek ellenállnak a kártevőknek, a kórokozóknak. Arra is odafigyel, hogy egy-egy gyümölcsből korai és késői érésű egyaránt legyen. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában