Fürdőváros

2023.03.13. 16:03

Megújul a Gyulai Várfürdő népszerű termálmedencéje

Megkezdődött és a terveknek megfelelően halad a Gyulai Várfürdő második legnagyobb és nyári időszakban legnépszerűbb termálmedencéje, a dögönyözős medence több mint 100 millió forintos, saját forrásból megvalósuló felújítása. A fürdőben emellett több beruházás is zajlik, illetve áll előkészítés alatt, amelyek a vendégek még jobb kiszolgálását, valamint az energetikai hatékonyságot is szolgálják majd.

Papp Gábor [email protected]

A megújuló medence a Gyulai Várfürdő egyik ékköve lesz

Fotó: Bencsik Ádám

A dögönyözős medencét az 1970-es években hibásan tervezték meg hidraulikailag, aminek következtében abban pangó terek alakultak ki. A medencét mindennap leengedtük, és friss termálvízzel engedtük fel, de teljes egészében ez sem volt elegendő az említett pangó részek kiküszöbölésére. Ezért döntöttünk a rekonstrukció mellett – nyilatkozta lapunknak Kun Miklós. A Gyulai Várfürdő Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, huszonnyolc befolyó pontja lesz a medencének, illetve derékszintű masszírozó rendszert építenek ki a fejlesztés során. Emellett cserélik a teljes burkolatot, korszerűsítik a gépészetet, áttervezik a csőrendszert.

A munkálatokat saját forrásból, több mint 100 millió forintból finanszírozzuk

 – tette hozzá. – 

Abban bízunk, hogy a 349 köbméteres medence a fürdő ékköve lesz, és megtartja, esetleg növeli is korábbi népszerűségét. Kun Miklós kérdésünkre kiemelte, a fejlesztés legkésőbb a nyári szezon kezdetére el fog készülni, de bíznak abban, hogy akár pünkösdre, május 28-ra is befejeződhet a beruházás.

A Gyulai Várfürdő emellett is több fejlesztést valósít meg, illetve készít elő. Már megkezdődött annak a 450 kWattos napelemparknak a telepítése, amely a főépületre, illetve a fedett családi élményfürdőre, az AquaPalotára kerül majd. A meglévő 50 kWattos naperőművel így összesen 500 kWattnyi napelem szolgálja majd a fürdő villamosenergia-ellátását, ami az éves fogyasztás 16,2 százalékát fogja biztosítani. Az elképzelések szerint az új napelempark nyáron már termelni fog.

A geotermikus energia is még nagyobb teret kap majd a jövőben. A 4. számú kút vizének átvezetése is folyamatban. Ahhoz egy hőközpontot építenek ki, illetve a termálvíz segítségével fogják fűteni ősztől a versenyuszodát. Az AquaPalota fűtésében ugyancsak fontos szerepet kap majd a termálvíz, az kiegészíti a hőszivattyús rendszert.

Az ügyvezető igazgatótól megtudtuk, hogy a szivattyúrendszer optimalizálása ugyancsak folyamatban van. Kun Miklós kifejtette, az idei vendégforgalom egyelőre minden tekintetben felülmúlja az előzetes várakozásokat.

A kedvező folyamatokban több tényezőnek is szerepe van. Egyrészt kifejezetten sok a romániai vendégünk

 – sorolta a szakember. – 

Emellett az idei enyhe tél miatt sokan a síelés helyett a fürdőzést választották. Belföldről is nagyon sokan érkeztek, érkeznek hozzánk, a vendégszámok gyakorlatilag elérték a koronavírus-járvány előtti adatokat. Abban bízunk, hogy ez a tendencia az év további részében is folytatódik majd.

Hamarosan megújul a főépület

Kun Miklós lapunknak elmondta, zajlik a közbeszerzési eljárás a főépület átalakítására, további korszerűsítésére. Mint ismert, és arról lapunkban is beszámoltunk, a fürdő megkapta az eddig a kórház részeként működő reumatológiai épületet, amit integráltak, integrálnak a főépülethez.

Az említett átalakítások során bővülnek az öltözők, amellyel a remények szerint még nagyobb vendégforgalmat is ki tudják majd a legteljesebb módon szolgálni. A park felé eső részen csaknem 200 négyzetméterrel bővül majd a téli pihenő, az ott kialakított pihenőtér. Létrehoznak egy új éttermi részt, ugyancsak a vendégek még teljesebb kiszolgálása érdekében. A gyógyászat masszázs része átkerül a korábbi reumatológia helyére.

Az ügyvezető igazgató elmondta, bíznak abban, hogy a munkálatok minél előbb, várhatóan még a tavasz folyamán elkezdődhetnek.

Összességében a fejlesztés eredményeként egy teljes belsőépítészeti megújulás valósul meg a főépületben

 – emelte ki kérdésünkre Kun Miklós.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában