Felújítás

2023.03.09. 10:22

Megszépül a Petőfi-szobor Gyulán

A nemzeti ünnepre megszépül a gyulai Petőfi-szobor és környezete – tájékoztatott Facebook-oldalán dr. Görgényi Ernő polgármester.

P. G.

Dr. Görgényi Ernő elmondta, egy különleges alkotásról van szó /Fotó: Petróczki Gábor/

Mint kiemelte, a gyulai önkormányzat 2,5 millió forint támogatást kapott a Nemzeti Kulturális Alaphoz benyújtott pályázatára, melynek célja a Petőfi-szobor felújítása és a szobor környezetének rendezése. A Petőfi 200 ideiglenes kollégium által elbírált pályázaton elnyert összeget 1,3 millió forinttal egészítette ki a város, a munkálatok így összköltsége 3,8 millió forint.

A polgármester beszámolt arról, hogy a szakemberek már megtisztították a költő szobrát, kiültettek 341 tő növényt a térre, újraburkolták a szobor előtti teret, megtisztították és újrafugázták a burkolatot.

A két taposólámpát is felújítják, amelyek megvilágítják a műemléket, a munkálatokból már csak ez utóbbi van hátra, a március 15-i rendezvényt viszont már a teljesen felújított környezetben rendezhetik meg.

Kitért arra, hogy Ferenczy Béni, az 1848-as forradalom centenáriumára készült alkotása szakított az akkoriban divatos idealizált Petőfi-képpel, így eleinte a közvélemény nem is igazán értékelte, ma viszont már a költőről készült leghitelesebb és legjobban sikerült műalkotások között tartják számon. Enyedi G. Sándor, egykori tanácselnök 1956 után, egy kiállításon figyelt fel a szoborra, megszerezte a városnak, ahol 1960-ban fel is avatták a Petőfi tér viszonylag kis területéhez arányaiban tökéletesen illő művet.

A szoborról több másolat is készült, egy Milánóban, a híres Ambrosiana könyvtár udvarán, egy Quitoban, az Ecuadori Kulturális Központ előtt, egy pedig Ungváron, a Petőfi Sándor téren áll.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában