Békéscsaba

2023.03.03. 12:45

Beprogramozták a robotokat, csak úgy kanyarogtak a pályán

Országos Lego robotprogramozási versenynek ad otthont pénteken és szombaton a BSZC Nemes Tihamér Technikum és Kollégium.

L. B.

Fotó: Bencsik Ádám

A megmérettetést szervező Tusjak Brigitta bemutatta: egy kanyargós pályát alakítottak ki a robotoknak, a cél az, hogy ezt minél gyorsabban teljesítsék a szerkezetek, amelyeket a diákok építenek a magukkal hozott készletből, illetve amelyeket ők is programoznak. Három futamot mérnek, és a legjobb időeredményt veszik majd figyelembe az értékelésnél.

Hozzátette: a futamok között át lehet építeni, át lehet programozni a robotokat sokféle variáció alapján – így van lehetőség a folyamatos fejlesztésre, fejlődésre –, és tesztelésre szintén van lehetőségük a fiataloknak, ezért egy másik pályát ugyancsak építettek. Mint ismertette, az a lényeg, hogy a robot végig a fehér sávon belül közlekedjen, ne menjen a pálya szélén lévő fekete sávba.

Tusjak Brigitta, Maczik Mihály és Párászka Tibor

A BSZC Nemes Tihamér Technikum és Kollégium igazgatója, Maczik Mihály elmondta, hogy hatodik alkalommal szervezik meg a versenyt. Két, általános és középiskolás kategóriában versenyeznek a diákok: előbbiben négy, utóbbiban pedig kilenc kéttagú csapat nevezett a viadalra. A versenyre számos helyszínről érkeztek fiatalok – Pécstől Hódmezővásárhelyen át Edelényig –, a városból pedig a BSZC Nemes Tihamér Technikum és Kollégiumból, valamint a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnáziumból.

A megnyitón Parászka Tibor, a viadalt támogató Linamar Hungary Zrt. humánpolitikai igazgatója remek lehetőségnek nevezte, hogy a versenynek köszönhetően a fiatalok korán belekóstolhassanak a robotika világába, és tapasztalatokat szerezzenek. Úgy véli, az automatizálás rendkívül fontos lesz a jövőben is. Köszönetet mondott a tanulókat felkészítőknek.

Tesztpályát is építettek a robotok számára

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában