Gyula

2023.03.22. 19:55

Sportoltak és salátát is készítettek a diákok a fenntarthatóság jegyében - galériával

Fenntarthatósági témahetet rendeznek ezen a héten a Gyulai Erkel Ferenc Gimnáziumban. Az eseménysorozat egyik legfontosabb részét szerdán tartották, amikor salátakészítő-, hulladékszobor-készítő, valamint sportversenyt is életre hívták.

Papp Gábor, [email protected]

A diákok sportban, salátakészítésben és hulladékszobor-készítésben is megmérették magukat

Fotó: Kiss Zoltán

A diákok által csak "Salátanapnak" nevezett programot Papp Mónika, az intézmény természettudományi munkaközösségének vezetője, biológia-kémia szaktanár szervezésében immáron huszonötödik alkalommal rendezték meg az Erkel Ferenc Gimnáziumban.

– Az esemény a hétfőn kezdődött péntekig tartó Fenntarthatósági Témahétnek is része, amelynek keretében ezt a kérdést járjuk körül több szempontból is – fogalmazott a pedagógus. Mint elmondta, legfőbb céljuk, hogy népszerűsítsék az egészséges életmód valamennyi területét a diákok körében. Emellett miután a szerdai nap, március 22-e a víz világnapja is volt, így a rendezvényben szerepet kapott ez az elem is. A tornateremben vetélkedőt rendeztek, ahol az iskola minden osztálya egyenként nyolcfős csapattal vett részt, a fiatalok pedig stílszerűen, a vízhez kapcsolódva kék pólót is viseltek öltözetük részeként. A fenntarthatósághoz ezer szállal kapcsolódó hulladékszobor-készítő versenyen az alkotásoknak ugyancsak kapcsolódniuk kellett az éltető elemhez. Az osztályoknak emellett a fő programnak számító salátakészítésbe is bele kellett csempészniük a vizet, amit nagyon kreatívan oldottak meg, hol a terítés során került elő az elem vagy annak színe, hol egy dinnyéből varázsoltak kis vitorlást, mint vízi járművet – s még sorolhatnánk az ötleteket.

A szerdai nap egyébként előadásokkal kezdődött, ahol maguk a diákok is tartottak értekezéseket, de érkeztek szakmai vendégek is. Dr. Beke Szilvia és Gombos Anett dietetikus, a Gál Ferenc Egyetem Szociális és Egészségtudományi Karát képviselte az eseményen, illetve a két szakember a saláták zsűrizésében is részt vett. Az Erkel Ferenc Gimnázium korábban együttműködési szerződést kötött a Szegedi Tudomány Egyetemmel, amelynek részeként az intézmény mérnöki karáról ketten érkeztek Gyulára. Beszédes Sándor a hulladékkezelésről, míg Jákói Zoltán a szennyvízkezelésről beszélt a fiataloknak, számos érdekességet megosztva a hallgatósággal. Ugyancsak előadást tartott az iskolai védőnő, az intézmény mentálhigiénés pedagógusa és szociális munkása is.

A salátanap hagyományosan az egyik kiemelt programnak számít a fiatalok körében, a diákok már mindig kiemelten készülnek a kihívásra, fontosnak tartják, hogy jól szerepeljenek a megmérettetésen. Papp Mónika érdekességként elmondta, vannak olyan tanulóik, akiknek annak idején, évekkel ezelőtt a szüleik is a gimnáziumba jártak, és részt vettek a salátanapon.

Szónokversenyt is rendeztek

Papp Mónikától megtudtuk, hogy a témahét keretében hétfőn szónokversenyt rendeztek az iskola könyvtárában, amelynek központi témáját a fenntartható értékek szolgáltatták. Ezen az eseményen is valamennyi osztály képviseltette magát. A nyelvi órákon, illetve a digitális kultúra és a természettudomány órákon ugyancsak előkerült a fenntarthatóság témája. Mint megtudtuk, a fenntarthatóság az idegen nyelvi érettségin és a nyelvvizsgán is téma. Emellett előzetesen egy fotópályázatot is kiírtak, amire remek alkotások érkeztek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában