Átadó

2023.03.09. 13:41

Mintegy tízezer embernek vitték helybe a kormányablakot Eleken

Az ország 315. kormányablakát adták át csütörtökön Eleken, az önkormányzati hivatalban. Az eseményen elhangzott, a mintegy 4700 fős város lakossága és a környező településeken élők immár itt intézhetik szinte minden ügyüket.

Vásári Erzsébet [email protected]

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő, dr. György István területi közigazgatásért felelős államtitkár és dr. Takács Árpád főispán avatta fel az új kornmányablakot Fotó: Lehoczky Péter

Az eleki kormányablak csütörtöki átadásán dr. Kovács József országgyűlési képviselő köszöntőjében elhangzott, a közigazgatás átszervezésének kezdete a második Orbán-kormány idejére esett. Ekkor döntött úgy a kormány, hogy a közigazgatásban dolgozók munkáját át kell alakítani azért, mert sok kívánnivalót hagyott maga után az emberek mindennapi ügyintézése.

Visszaemlékezett, amikor az okmányirodák kormányablakká váltak, nagymértékben, több mint harmincszorosára emelkedett meg az egy helyszínen elintézhető ügyek száma. Ez pedig rendkívül nagy könnyebbséget jelent az ügyfeleknek.

Az országgyűlési képviselő ismertette, Eleken, a hivatal egy kis szegletében a kormányablak beköltözésével lényegében egy álom valósult meg. Hiszen amikor Szelezsán György polgármesterrel és dr. Takács Árpáddal, a Békés Vármegyei Kormányhivatalt vezető főispánnal kinézték a helyiséget erre a célra, akkor még csak reménykedtek abban, hogy meg is valósulnak terveik. A lehetőségért, és a kormányablak kialakításához szükséges forrás biztosításáért pedig minden döntéshozónak hálás.

Dr. György István (balra): a kormányablakban több ezer ügytípus elintézhető.

Dr. Kovács József végül elmondta, sokan emlegetik és kritikusak még mindig a vármegyei és főispáni rendszer visszaállításával kapcsolatban. Hangsúlyozta, azért kellett ezt megtenni, mert igenis vissza kell térni a gyökereinkhez, a múltunkhoz, a történelmünkhöz, és a történelem tiszteletéhez. Ezek ugyanis egykor nagyon meghatározók voltak az emberek mindennapi életében. Ha pedig a múlt előtt tisztelgünk, akkor a jelenen keresztül építjük a jövőnket is. Ez mindennél fontosabb.

Dr. György István területi közigazgatásért felelős államtitkár elmondta, a kiegyezés óta gyakorlatilag nem volt akkora volumenű fejlesztés és átalakítás a magyar közigazgatásban, mint amit az Orbán-kormány végrehajtott 2011 és napjaink között. 

 

Elek után idén még Battonyán is adnak majd át kormányablakot
Fotós: Lehoczky Péter

Ráadásul tette mindezt úgy, hogy látványos fizikai megvalósulások és az emberek számára tapasztalható javulások történtek.

Az államtitkár kifejtette, a kormányablakok azért is kiemelkedően fontosak, mert ismeretes, hogy a korszerű és jól működő közigazgatás az nem más, mint egy gazdasági versenyképességi tényező. A mai Európában és az egész világban pedig nem mindegy, hogyan tudja megállni egy állam a helyét a veszélyekkel teli korszakban.

Több ezer ügytípus elintézhető a kormányablakban

Dr. György Istvántól megtudtuk, a kormányhivatalok – melyek mondhatni vármegyei minisztériumokként működnek –, majd a kormányablakok kialakítása 2011-ben indult el. Utóbbiak közül az eleki immár a 315. ilyen széleskörű ügyintézési helyszín. A kormányablakokról elmondta, azok egységes arculattal, jó informatikai felszereltséggel és megfelelően képzett kollégákkal az államigazgatási ügyek intézését egy teljesen más dimenzióba helyezték a korábbiakhoz képest. Visszaemlékezett, ifjú korában például a személyi igazolvány elkészítéséért még a rendőrségre kellett bemenni, illetve számtalan olyan ügy volt, ami miatt több települést, olykor még Budapestet is meg kellet járni egy vidéki lakosnak. Ezeket viszont mind egybefogja most a kormányhivatali rendszer. Ebbe ugyanis összesen 17 szakigazgatási szervet integráltak, a kormányablakokat pedig több mint 2500 féle üggyel lehet felkeresni.

Végül az államtitkár elárulta, az eleki után idén Békés vármegyében Battonyán is átadnak egy kormányablakot. A kettő összesen 235 millió forint állami támogatásból valósul meg, amiből az eleki fejlesztés 50 millió forintot tett ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában