Állatvilág

2023.03.19. 06:45

Kora tavasszal könnyen összefuthatunk egy nünükével

A Körös-Maros Nemzeti Park pusztáin, virágos löszgyepein gyakran találkozhatunk nünükékkel, ezekkel a sajátos életmódú és megjelenésű rovarokkal.

Gy. R.

A nünükék hatalmas potrohhal és a tort alig fedő, csökevényes szárnyakkal rendelkeznek

Forrás: KMNP

Fotó: Biró István

A nünükék hatalmas potrohhal és a tort alig fedő, csökevényes szárnyakkal rendelkeznek, ebből kifolyólag röpképtelenek. Erősen kötődnek azokhoz az élőhelyekhez, ahol táplálkozásukhoz és szaporodásukhoz megfelelő körülményeket találnak ismerteti a Körös-Maros Nemzeti Park a nem mindennapi bogarakat.

Kora tavasszal a nünükék fajaiból nagy valószínűséggel a közönséges nünükével találkozhatunk, míg a többi faj április végén, májusban jelenik meg. Párosodás után a hímek elpusztulnak, ezután kezdődik az a különleges átalakulási forma, ami a nünükékre jellemző. A nőstény akár több ezernyi petét is rak a talajba, ezekből úgynevezett háromkarmos lárvák bújnak elő. A lárvák felmásznak a virágokra, ahol a vadméhekre fölkapaszkodva bejutnak a vadméh fészkébe, ahol először a méhek petéivel táplálkoznak. Az első átalakulás után a következő lárvaalak már mézet fogyaszt, ezt követően további átalakuláson mennek keresztül és bábként vészelik át a telet. Ez a különleges szaporodási forma indokolja azt, hogy a nőstény nagyon sok petét rakjon le, csak néhány pete olyan szerencsés, hogy vadméhet talál, táplálékként vadméh-petéhez jut és így következő tavasszal majd felnőtt rovar válik belőle.

Mivel a felnőtt rovarok mérgező váladékot bocsájtanak ki, ezért kevés állatfaj fogyasztja őket. Irodalmi adatokból lehet tudni, hogy a kis őrgébics, a fácán és a túzok mérgezési tünetek nélkül meg tudja enni ezt a bogarat. 

A nünükéknek nem minden faja védett. A Körös-Maros Nemzeti Park területén, főként a löszgyepeken ritka fajai is előfordulnak, például a pompás nünüke, az uráli nünüke, illetve kiemelt fajként említhetjük a gödörkés nünükét, ami több évtized után újra előkerült a Királyhegyesi-pusztán. 

A kifejlett nünükék növényevők, zsenge leveleket fogyasztanak. A löszgyepeket és a virágokban gazdag gyeptársulásokat kedvelik,  ahol nagyobb az esély arra, hogy vadméhekkel találkozzanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában