Széni-Dégi Fanni

2023.03.23. 13:57

Kisfiáról videókat készített, így segítette nagymamája ápolását a Richter-díjas orosházi szakápoló

– Fantasztikus érzés volt ott látni a projektemet a kivetítőn, bevallom, elsírtam magam örömömben – mondta Széni-Dégi Fanni. Az orosházi kórház munkatársa nyerte el idén a szakápolók között a Richter Anna-díjat. Az elismeréssel járó 4 millió forintból egy, az otthonápolást segítő internetes oldalt szeretne felépíteni.

Csete Ilona [email protected]

Széni-Dégi Fanni terve, hogy az apoljotthon.hu weboldal minél előbb elkészüljön

Forrás: Richter Gedeon

Immár ötödik alkalommal adták át a Richter Anna-díjat. A budapesti Néprajzi Múzeumban szerdán rendezett ünnepségen elhangzott, a díjat alapító Richter Gedeon Nyrt.-nek kiemelkedően fontosak az egészségügyben, az oktatásban és a gyógyszerészetben dolgozók, valamint a tevékeny, újításra törekvő fiatalok. A díj az ezen a területeken dolgozó nőket kívánja megmutatni, elismerni és támogatni őket ötleteik megvalósításában.

– A díj igazi erejét önök adják, akik fáradtságot nem kímélve, gyakran a munkaidőn túl is azon dolgoznak és gondolkodnak, hogyan lehetne jobbá tenni munkahelyüket, környezetüket a rendelkezésükre álló eszközök segítségével. Önök törekednek az újításra, fejlesztésre. Hiszem, hogy együtt nemcsak az egészségügy és az oktatás ügyét tudjuk előre lendíteni, hanem a teljes magyar társadalom javát szolgáljuk – fogalmazott megnyitójában Bogsch Erik elnök.

Mint megírtuk, a szakdolgozói kategória díja Orosházára került, Széni-Dégi Fanni, a Dr. László Elek Kórház szakápolója vehette át.

– Fantasztikus érzés volt ott látni a projektemet a kivetítőn, bevallom, elsírtam magam örömömben  – mondta Széni-Dégi Fanni. A szakápoló mindössze 13 éves volt, amikor eldöntötte, olyan hivatást választ, amivel embereken segíthet. Elhatározásában nagy szerepet játszott, hogy beteg édesanyja az ő gondoskodására is szorult. A koronavírus járvány alatt aztán apai nagymamája is beteg lett, akit Fanni édesapja ápolt, de nehezen boldogult a feladattal. Fanni várandós volt második gyermekével, így nem tudott Orosházáról Budapestre utazni.

– Ekkor jött az ötlet, hogy az akkor 8 éves kisfiamról videókat készítek, ezeken keresztül megmutatva, hogyan kell forgatni, mozgatni, fürdetni a távol élő, ágyhoz kötött nagymamámat. A módszer bevált, a nagyi felépült és innen jött az ötlet egy olyan egységesített, szakma által hitelesített internetes oldal létrehozására, amely oktató videókkal, listákkal, tanácsokkal segíti az otthonápolást. A Richter Anna Díjjal járó 4 millió forint ezt a tervemet segít megvalósítani. A napokban összeül a szakmai csapat, hogy a kisvideók és az apoljotthon.hu weboldal minél előbb elkészüljön.

Szeptemberre tervezzük az oldal indulását, de ezt követően is folyamatosan bővíteni, javítani, fejleszteni kívánjuk, amihez a kórház vezetői és kollégáim nyújtják majd a legnagyobb segítséget – vázolta fel a terveket Széni-Dégi Fanni.

A díjat a zsűri egyik tagja, Rúzsa Magdi adta át, aki elmondta, már maga a projekt gondolata is egészen megindító volt számára.

– Volt kötődésem, tapasztalatom az otthoni ápolásban, így őszintén mondhatom, a laikusoknak nagyon sok nyugalmat, biztonságot jelent majd ez az oldal – fogalmazott az énekesnő.

A díjátadón jelen volt az orosházi kórház főigazgatója is, dr. Duray Gergő kiemelte, nagyon sok kórházban van krónikus osztály, de ha már nincs szükség orvosi felügyeletre, a beteg sokkal hamarabb felépül otthonában. 

– Ehhez viszont megfelelő ápolásra van szükség a családtagok részéről, ebben lesz nagy jelentősége ennek a weboldalnak. A kórház a kezdetektől segíti, támogatja Fanni pályázatát, és ez a továbbiakban is így lesz. Az otthoni ápolásról szóló videókat, szövegeket orvos- és ápolás szakmai szempontból fogjuk segíteni, lektorálni hogy minőségi tartalom szülessen – fogalmazott dr. Duray Gergő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában