Díjkiosztó

2023.03.25. 11:15

Kerékpárosbarát Település címet kapott Békéscsaba, Szarvas és Békésszentandrás

Országosan tizenegy Kerékpárosbarát Település 2022 címet osztottak ki, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) pályázatának ünnepélyes díjkiosztóját pénteken tartották Budapesten, a pályázatot lebonyolító KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézetben. Vármegyénkből Békésszentandrást, Békéscsabát és Szarvast díjazták.

Ny. L.

Sinka Imre polgármester (középen) Békésszentandrás díjával.

A díjakat Ágh Péter, az ÉKM állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára, valamint Berta Tamás, a KTI közlekedésbiztonsági igazgatóhelyettese adta át az önkormányzatok képviselőinek.

Dr. Kiss Gyulának, Békéscsaba aljegyzőjének gratulál Ágh Péter.

Békésből kisváros kategóriában (községek és nagyközségek) kerékpárosbarát címet kapott a békésszentandrási, a nagyvárosoknál (megyeszékhelyek, megyei jogú városok és fővárosi kerületek) Békéscsaba, a kivárosoknál pedig Szarvas önkormányzata.  

Molnár Etele alpolgármester vette át Szarvas elismerését.

A közlekedésért felelős tárca 2006-ban indította útjára a kezdeményezést. A pályázattal elnyerhető címmel az ÉKM a kerékpározás elterjedését szolgáló, feltételeit javító önkormányzati intézkedéseket ismeri el. A minisztérium a rendszerszerű fejlesztések jutalmazása mellett a pozitív példák, előremutató megoldások felkutatására, tapasztalataik feldolgozására és megosztására törekszik. A címnyertesek egy éven át használhatják a Kerékpárosbarát címet, valamint jeleníthetik meg a logót, táblát kommunikációs anyagaikban.

Ágh Péter kiemelte, a magyar lakosság mintegy 25 százaléka választja a kerékpárt fő közlekedési eszközként, a kétkerekűn túrázók és sportolók száma pedig megduplázódott az elmúlt időszakban.

– Magyarországon az elmúlt tíz évben jelentősen javultak a kerékpározás feltételei, és az Építési és Közlekedési Minisztérium tovább javítja a kerékpáros infrastruktúra feltételeit településeken belül és azok között is – hangsúlyozta az államtitkár. – Országszerte a teljes kerékpározható hálózat hossza 2030-ra megközelítheti a 15 ezer kilométert, biztonságos és kényelmes alternatívát kínálva az egyéni gépjárműhasználattal szemben. Az elmúlt öt esztendő alatt megközelítően – köszönhetően a kormányzati támogatásoknak – összesen 336 kilométernyi kerékpárút készült a NIF Zrt. (jogutódja januártól az ÉKM) beruházásában. A legtöbb új szakaszt tavaly vehették birtokba a biciklisek, 2022-ben 125 kilométernyi út készült el.  (Összehasonlításként: 2021-ben 59, 2020-ban 54, 2019-ben 42, azt megelőzően 42, illetve 56 kilométernyi szakasszal bővült a hálózat.)

Ágh Péter kitért arra, a kormányzati célok között szerepel a kerékpározás magas szintjének megőrzése vidéken, elsősorban a síkvidéki alföldi, kisalföldi területeken. A dombvidékeken a kerékpározás részarányát növelni kell, jelentős részben az elektromos rásegítésű kerékpár használat erősítésével. Az államtitkár hozzátette, lényeges, hogy a lakosság számára egyre nagyobb mértékben legyen elérhető opció a kerékpáros közlekedés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában