Penny Market

2023.03.23. 18:30

Jó ha tudja: az egyik csabai diszkontnál egy órán túl fizetni kell a parkolásért

Fizetnie kell annak, aki több mint egy órán keresztül teszi le a kocsit a békéscsabai, vasútállomásnál lévő Penny-parkolóban. Bár az áruházlánc közleménye alapján mindez újdonságnak tűnik, a biztonsági őr szerint ez a rendelkezés eddig is érvényes volt. A vásárlók egy része felháborodott, másik része pedig azt mondta, jogos, hogy fizetni kell.

Licska Balázs, [email protected]

Bár a Penny közleményéből úgy tűnhet, hogy újdonságról van szó, a békéscsabai vasútállomásnál lévő üzletnél eddig is fizetni kellett, ha valaki egy óránál hosszabb időre tette le a kocsit

Fotó: Bencsik Ádám

Az áruházlánc közleményében jelezték: az elmúlt időszakban több vásárlói jelzés is érkezett, hogy egyes üzleteknél a parkolóban hagyott, nem vásárlási céllal érkező gépjárművek ellehetetlenítik a vevők számára a parkolást. Azért, hogy ezt a helyzetet megszüntessék, több üzletnél – így a békéscsabai, vasútállomásnál lévőnél is – bevezetik az egy óra időtartam feletti fizetős parkolást. Kiemelték: a fizetős parkolókban több helyen is – így például a parkoló és az üzlet bejáratánál egyaránt – megtalálhatók az erre vonatkozó információs táblák. 

A vasútállomásnál lévő parkolóban is több helyen kiírták, miszerint a parkoló magánterület, és hogy az kizárólag vásárlóknak és a vásárlás idejére áll rendelkezésre. Azt is jelezték, miszerint az első óra ingyenes, egy és két óra közötti megállás idején 1000 forintot kérnek el, két órán túli parkolás pedig az üzlet napi zárásáig 2500 forintba kerül. A táblákat egyébként nem most tették ki, azok korábban is kint voltak, tehát a rendszer eddig is érvényben volt, nem most vezették be.

Egy, az üzletbe tartó férfi felháborodott azon, hogy fizetni kell az egy órán felüli parkolásért. Rendszeresen vásárol a boltban, és ő mindig végez egy órán belül. Nem tapasztalt olyat, hogy ne tudna megállni a parkolóban az idegen autók miatt, igaz, a bejárat közelében lévő helyek többnyire foglaltak. 

Egy nő agyrémnek nevezte a fizetős parkolást. Ő egyébként nem a Penny üzletébe ment, hanem a szomszédos ruhaboltba. Hangsúlyozta, máshol nem tud megállni, csak a Penny-parkolóban, és sokan így tesznek azok közül is, akik a közeli hentesnél vásárolnak. Azt elismerte, hogy a parkoló magánterület, hogy az az áruházláncé, de szerinte figyelembe kellene venni, hogy más boltok is vannak a környékben, amelyek nem vagy csak korlátozott számban rendelkeznek saját parkolóval.

– Eddig is fizetős volt a parkolás, ha az autós egy óránál hosszabb időre állt meg, nincs ebben semmi újdonság – mondta egy apuka, miközben a bevásárlókocsiból a csomagtartóba pakolta be a megvásárolt termékeket, majd kisgyermekét is beültette a gyermekülésbe. Szerinte jogos, hogy pénzt kérnek azoktól, akik nem is a boltban vásárolnak, csak, mivel máshol nem találnak szabad helyet, a Pennynél teszik le a kocsit. Ő egyébként nem tapasztalt olyat, hogy a sok idegen autó miatt ne lenne szabad férőhely a vevőknek.

Csekken lehet befizetni a díjat

Ilyen csekket kap az az autós, aki hosszú időre teszi le a kocsit – mutatta a biztonsági őr, aki felügyeli a rendet és a parkolást az áruháznál. Hozzátette, hogy bár piros tasakban teszi ki a szélvédőre, nem bírságról, hanem parkolási díjról van szó. Kiemelte, hogy ő nem kezel és nem is fogad el készpénzt, a csekket pedig a szokásos módokon, például a postán lehet befizetni. 

– Van, aki felháborodik, hogy fizetni kell a parkolóban, ami egyébként nem újdonság, a rendszer évek óta működik. Eddig is volt táblázva, hogy a parkoló magánterület, és hogy mennyit kell fizetni mennyi idő után. Előfordul, hogy megkérdezik, hogy miért fotózom az autót és a rendszámot, hivatkoznak személyiségi jogokra, de egy járműnek nem lehetnek személyiségi jogai – ecsetelte.

Azt is mutatta, miszerint van olyan autó, amely két napja a parkolóban áll, de olyan is, amely egy hete – ők annyi csekket kapnak, amennyi napon keresztül parkoltak és foglalták a helyet az üzletnél. Hozzáfűzte: csütörtökönként, a reggeli órákban – amikor indulnak az akciók – megesik, hogy nem találni szabad helyet, annyian vannak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában