Nemzeti park

2023.03.05. 14:14

Hárembe kerültek a magyar szürkemarhák

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sóstói Állattartótelepén február eleje óta zajlik a magyar szürke szarvasmarhák háremeztetése.

Beol.hu

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság bikagulyája 21 egyedből áll. Fotó: Lengyel György/KMNP

Mint a Körös-Maros Nemzeti Park oldalán írták, összesen 262 nőivarú egyed – tehén és növendék üsző –, került hárembe. Az istállók nagyságától függően a kialakított háremek egyedszáma is eltérő. Az öt háremből a legnagyobban 110, a másik négyben pedig 40-50 tehén van.

Mindegyik háremhez egy-egy bika tartozik. Egy szezonban folyamatosan ugyanaz a bika fedez a háremben, cserére csak akkor kerülhet sor, ha a bika esetleg megsérül, vagy valamilyen egészségügyi problémája merül fel.

A háremekben a novembertől januárig tartó ellési szezonban világra jött fiatal borjak is együtt vannak az anyjukkal. A bikákat nem zavarja a borjak jelenléte, nem bántják őket.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság bikagulyája 21 egyedből áll. A február 1-től április 15-ig tartó háremeztetés idejére öt bika a Sóstói Állattartótelepre, négy pedig a Montág-pusztai Állattartótelepre került.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában