Békéscsaba

2023.03.19. 17:59

Gyereknapon nyithat a Napsugár bábszínház

A tervek szerint a pünkösdi hosszú hétvégén, gyereknapon nyit meg a nagyközönség számára a Munkácsy Negyedben, a felújított és kibővített Urszinyi-Beliczey-kúriában a Napsugár bábszínház – derült ki a városi közgyűlés nemrég tartott ülésén, amelyen lehatárolták a Munkácsy Negyed területét és döntöttek a hivatalos nevéről is.

Licska Balázs

Varga Tamás alpolgármester hangsúlyozta, hogy kultúrtörténeti jelentőségű fejlesztést zárnak le hamarosan Békéscsabán. Fotó: Bencsik Ádám

A városi közgyűlés úgy döntött, hogy a felújított Ursziny-Beliczey-kúria és hozzá épített épületből kialakított épületegyüttest – a műszaki átadás-átvételi eljárásának eredményes lezárásával egyidejűleg – a Békéscsabai Napsugár Bábszínház ingyenes használatába adja.

Varga Tamás alpolgármester a grémium elé került előterjesztésben azt írta, hogy az ütemezés alapján május 26. és 29. között adnák át a bábszínházat. A több elemből álló nyitási ünnephez, amely egyúttal a Munkácsy Negyed egyik tematikus nagyrendezvénye is, jelentős mértékben hozzájárul a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia, ennek a régiós vezetője a Napsugár bábszínház.

A nagyszabású országos rendezvény részeként a négy nap során ingyenes, szabadtéri és beltéri programokkal készül a bábszínház. A Színházi Olimpia keretein belül 12 előadás látható majd magyar, cseh, olasz és spanyol bábosoktól, a látványos menetszínháztól a kesztyűbábos vásári játékon át a marionett show-ig. Emellett az épületben vezetett házbejárások és természetesen a gyereknapon a városi rendezvényhez kapcsolódva további, a bábszínháztól megszokott játszóházi elemek várnak majd a gyerekekre és a felnőttekre.

Varga Tamás alpolgármester az ülésen hangsúlyozta, hogy egy kultúrtörténeti jelentőségű fejlesztést zárnak le a pünkösdi hosszú hétvégén, gyereknapon. Kiemelte azt is, hogy méltó helyre kerül a Napsugár bábszínház. Eddig a Jókai színház épületében 400-450 négyzetméteren várta a húsztagú társulat az érdeklődőket, a Munkácsy Negyedben viszont 1700 négyzetméteren működhetnek majd. Hozzátette: továbbra is a magyar állammal közösen működtetik a bábszínházat, amelynek kapcsán tárgyalást kezdeményeznek a finanszírozás újragondolása érdekében.

Opauszki Zoltán tanácsnok kiemelte, hogy az Urszinyi-Beliczey-kúria korszerűsítésével a város egy értékes, sokáig méltatlan állapotban lévő, sőt sokak által nem is ismert épülete újult meg, és válik most a kultúra fontos helyszínévé. Ezzel a belváros, a Munkácsy Negyed egy újabb lényeges részét tették rendbe. Arról is beszélt, hogy a lehetőségeit, az adottságait tekintve a Napsugár bábszínház Magyarország legkiválóbb bábszínházává válhat, és így még inkább felkerül Békéscsaba a térképre, amely a turizmus tekintetében lehet számottevő.

Szarvas Péter polgármester elmondta, hogy minden, az önkormányzat tulajdonában lévő épületet megújítottak az elmúlt időszakban a Munkácsy Negyedben, és szerinte közelebb kerül a város ezen része mind a helyiekhez, mind az ide érkezőkhöz.

Sajtótájékoztatón beszélt arról is, hogy nyáron elindul a József Attila és a Deák utcák közötti kishíd, a Sztraka-híd elbontása, most az engedélyeztetési eljárás zajlik ennek kapcsán. A jelenlegi híd 2,2 méter széles és csak gyalogos forgalom számára alkalmas, a teljesen újonnan épülő viszont 5,4 méter széles lesz, és a járókelők mellett kerékpárosok is szabályosan közlekedhetnek majd rajta.

A teljes szoborsétány a negyed része lett

Lehatárolták a Munkácsy Negyedet, és változást jelent a korábbiakhoz képest, hogy ezentúl a szoborsétány teljes területe beletartozik. A városi közgyűlés úgy döntött, hogy nemcsak jelképesen, hanem hivatalosan is Munkácsy Negyed lesz a településrész neve, az elnevezést – a lehatárolással együtt – továbbították véleményezésre az úgynevezett földrajzinév-bizottsághoz.

– A név kötelez – hangsúlyozta az ülésen a téma kapcsán Szente Béla, a kulturális, köznevelési és érdekegyeztetési bizottság elnöke, aki szerint szabályozni kellene, hogy a negyedben mi jelenhet meg építészetileg, reklámban, hogy mit lehet ott használni. Úgy véli, saját maguk számára kell szigorítani, hogy a terület tényleg olyan legyen, amely komoly vonzerővel rendelkezik. Ebben a tekintetben szerinte az István malom, a hajó és a vonat is ad feladatot az önkormányzat számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában