Kiállítás

2023.03.31. 13:48

Fotókon dokumentálta az életet a gyomai szabómester

Juhos Sándor gyomai szabómester gazdag fotógyűjteményét családja hosszútávú megőrzésre és nyilvánossá tételre a gyomaendrődi Határ Győző Városi Könyvtárnak adták át a minap. A fényképekből és Juhos Sándor különböző tárgyaiból kiállítás nyílt az intézményben. A megnyitó után az értéktárbizottság a felterjesztést elfogadva, települési értékké nyilvánította a fotógyűjteményt. A tárlat április 12-éig látogatható.

Nyemcsok László, [email protected]

Ugor Emese (balra) adta át a fotókat Dinyáné Bánfi Ibolyának és Lehóczkiné Timár Irénnek

Gyomaendrőd Lehóczkiné Timár Irén alpolgármester és Dinyáné Bánfi Ibolya, a Határ Győző Városi Könyvtár vezetője kiemelte, a rendkívül értékes, helytörténeti jelentőségű gyűjtemény a család nagylelkű hozzáállásának köszönhetően válhatott közkinccsé.

Ugor Emese nagyapja fotóinál a Határ Győző Városi Könyvtárban
Fotós: Picasa

– Juhos Sándor fotói a rég elmúlt évtizedekről mesélnek nekünk, megörökítette a 20. század ’50-es, ’60-as és ’70-es éveit. Láthatjuk, milyen volt akkor az élet Gyomán, hol és hogyan éltek az emberek, milyen ruhákat viseltek – hangsúlyozta a könyvtárvezető. – A fényképeken megörökített eseményei számot adnak elődeink mindennapjairól és ünnepeiről. Azzal is szembesítenek, hogy fél évszázad alatt mennyit változott Gyoma, hogyan alakult át a városkép. A régi felvételeket nézegetve úgy érezzük, egy időutazáson veszünk részt, mert amit a fotókon látunk, az már történelem.

Juhos Sándor

A tárlaton a szabómester életrajza is olvasható. 1918-ban született Erdőhátkarcsán, mely egykoron önálló falu volt a Felvidéken. Édesapja, Juhos Sándor földműves, édesanyja Dotter Szidónia volt. 1946-ban kötött házasságot az endrődi Tóth Margittal. Házasságukból két lányuk született: 1948-ban Mária és 1950-ben Erzsébet. Apjuk ruhaipari szakmai és pedagógiai tanfolyamot végzett. 1957-1970 között a gyomai ipari iskolában dolgozott szakoktatóként. Tagja volt az ipartestületnek, Gyoma testnevelési és sportkörének. 1977. augusztus 15-én ért véget aktív, tartalmas élete.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában